Автор
Woman.bg

Връх Нова година с целувчена торта с крем от кестени

Покорете своя кулинарен връх с тази рецепта.

За целувчената смес:
120 г белтъци (4 яйца)
180 г захар

За муса от кестени:
250 мл мляко
3 жълтъка
70 г захар
10 г царевица на прах
250 г крем от кестени
250 мл готварска сметана
3 желатинови листа

За крема от кестени:
250 г крем от кестени
200 г пюре от кестени

За сметаната:

400 мл готварска сметана
120 г маскарпоне
1 пръчка ванилия
40 г захар

Преди всичко затопляме фурната на 100°C. Разбийте белтъците на сняг и сложете щипка захар. След това (постепенно) добавете останалата захар. Използвайки шприц оформете 3 блата с 20 см диаметър върху готварска хартия. С остатъка от целувчената смес направете малки капчици и/или елхички, които ще използвате накрая за украса. Блатовете изискват 2 часа печене, а декорациите само един. Щом са готови, изключете фурната и ги оставете вътре да изстинат.

Мусът се прави от жълтъци, захар и топло мляко. На тих огън разбъркайте съставките до получаването на хомогенна смес. Разредете разтопения желатин в студена вода и добавете крема от кестени.
Изсипете муса в две форми с 18 см диаметър и ги поставете за четири часа в хладилника. Имайте предвид, че през последния час е редно да ги поставите в камерата. Така изваждането им от формите ще бъде по-лесно.

Що се отнася до крема от кестени – разбийте пюрето и крема от кестени с миксер. След това сложете получената смес в шприц за гарниране. А сметаната я правим със студената готварска сметана, към която добавяме маскарпоне, ванилия и захар.

Сега върху първия целувчен блат, покрийте го със сметана, а след това сложете от крема от кестени. Така редувайте етажите на тортата, докато получаването на желаната от вас височина. Важно е да завършите с целувчен блат, който намазвате със сметана.

Украсете тортата с малки елхички, използвайки остатъка от крема. Отгоре може да поставите и миниатюрни целувчени капчици, които да поръсите с пудра захар.