Агнешкото е традиция на великденската трапеза. То обаче не е от най-лесните за приготвяне меса. Ето няколко лесни рецепти, които ще ви помогнат да сготвите вкусно на празника.

Агнешко с картофи

Продукти: 1 агнешко бутче, 150 гр масло, 2 кг картофи, червен пипер, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Агнешкото бутче се измива, намазва се с маслото и се поръсва с подправките. Слага се в тава, като се добавя половин литър вода. Добавят се картофите, посоляват се и се подправят с черен пипер. Всичко се запечатва с фолио.

Пече се 4 часа на слаб огън. След това фолиото се отстранява и се запича на силен огън, за да добие месото златиста коричка.

Печени агнешки ребра

Продукти:
1 кг агнешки ребра, 1 к.л. черен пипер, 2 к.л. червен пипер, 1 к.л. мащерк,а 1/2 к.л. стрит розмарин, 50 гр масло, сол

Начин на приготвяне:
Ребрата се нарязват на порции. Смесват се подправките и месото се натрива месото, намазва се с маслото, поръсва се със сол и се поставя в тавичка. Залива се с 1 ч.ч. хладка вода и се покрива с фолио. Пече се на умерена фурна около 2 часа.Фолиото се маха и се запича до зачервяване.

Сервира се с задушени картофи или със зелена салата.

Агнешки шишчета

Продукти: 1 агнешка плешка, 3 стръка лук, 1 стрък чесън, 1 к. ч. червено вино, 4 с. л. олио, 2 с. л. пресен девесил, 1 ч. л. сух джоджен, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. сух розмарин, 1/2 ч. л. червен пипер, бял пипер

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки парчета, лукът и чесънът - на колелца. Поставят се в купа и се поливат с олиото. Месото се подправя с подправките, залива се с червеното вино и хубаво се разбърква. Оставя се да отлежи в маринатата 10-12 часа. Маринованото месо се нанизва на шишчета. Шишчетата се изпичат на барбекю или грил тиган, като периодично се обръщат и се мажат с маринатата.

Източник: dete.bg