Продукти:

120 г брашно
25 г пудра захар
щипка сол
настъргана кора на 1 портокол или лимон
60 г студено масло на парченца
1 жълтък
1 с.л. портокалов сок
масло за формата

За плънката:

500 г добре узрели кайсии
4 с.л. портокалов сок
по ¼ ч.л. канела и какао на прах
2 с.л. течен мед
50 г овесени ядки
по 1 с.л. светли стафиди, счукани лешници и слънчогледови семки

Начин на приготвяне:

За приготвянето на тестото брашното се пресява в купа, добавят се пудра захар, сол и портокалов сок. Маслото се размесва с ръце, като продуктите се претриват между дланите, така че да се образуват фини трохи. Жълтъкът и портокаловият сок се добавят и всичко се замесва на еластично тесто. Оформя се на топка, увива се във фолио и се оставя поне 30 минути на студено. Междувременно кайсиите за плънката се измиват, разделят се на половинки, отстраняват се костилките и се нарязват на четвъртинки.

3 с.л. портокалов сок, канелата и какаото на прах се слагат в тиган, захлупват се с капак и от време на време се разбъркват, като се варят 20-25 минути до сгъстяване. Кайсиите се охлаждат и се разбъркват с 1 с.л. мед.
Тестото се разточва на тънка кора върху поръсена с брашно работна повърхност и се поставя в намазнената форма. Блатът се набожда многократно с вилица, покрива се с хартия за печене и се пече 15 минути в предварително загрятата до 190 градуса фурна.

След това хартията се отстранява и блатът се пече още 5 минути. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. Температурата на фурната се намалява на 180 градуса.
Овесените ядки, стафидите, лешниците и семките се смесват, към тях се добавят 1 с.л. портокалов сок и 1 с.л. мед и всичко се разбърква.

Охладените кайсии се подреждат върху блата. Отгоре се поръсва със сместа с мюсли и леко се притиска. Тартата се пече ок. 15 минути, докато стане златисто кафява и хрупкава. Може да се сервира и топла.