Лятото е тук! Време е за любимите ни разхлаждащи коктейли, характерни за сезона.

Днес ще ви дадем няколко лесни и изкушаващи рецепти за домашна лимонада.

Ягода, босилек и бърбън



Необходими продукти:

1 купичка ягоди

2 с.л. захар

1 чаша бърбън

1 чаша ледена вода

1/2 чаша лимонов сок

12 листа босилек

8 клончета босилек

Начин на приготвяне:

Изсипете ягодите и 1/4 от ледената вода в блендер и разбивайте, докато се получи пюре. Загрейте малък тиган на среден огън и в него изсипете сместа от блендера, след което добавете и останалата част от водата. Разбърквайте, докато течността заври (между 5 и 10 минути). Добавете захар и разбърквайте, докато тя се разтвори. Преместете сместа от котлона и я оставете да изстине за около 30 минути. След това изцедете течността през сито. В голяма кана смесете бърбъна, добавете вода, лимоновия сок и разбърквайте в продължение на 1 минута. След това прибавете босилека и разбъркайте.

Ягода и кокос



Необходими продукти:

1 чаша лимонов сок

1 чаша вода

1 1/3 чаша захар

2 чаши ягоди

1 кенче кокосово мляко

Начин на приготвяне:

Пригответе и загрейте малък тиган, в който да изсипете лимоновия сок, водата и захарта. Разбърквайте, докато се разтвори захарта, след това отстранете съда от огъня.

Изсипете лимоновата смес, ягодите и кокосовото мляко в блендер. Разбивайте, докато се получи смути и след това премахнете семките на ягодите.

В голяма кана изсипете течността и добавете лед и вода на вкус.

Лимонада с диня



Необходими продукти:


1 чаша захар

5-6 ч. ч. студена вода

8 ч.ч. диня нарязана на кубчета

4 ч.ч. кубчета лед

1 1/2 ч.ч. лимонов сок

1 с.л. свежа мента или босилек

Начин на приготвяне:

В тиган смесете захарта с 1 ч.ч. вода и разбърквайте, докато се разтвори захарта, за около 2 минути. Отстранете от огъня, изсипете течността в чаша и оставете в хладилника да изстине.

Сложете 4 ч.ч. диня на кубчета и 1 ч.ч. вода в блендер, разбивайте, докато се получи гладка смес и я изсипете в голяма купа. Повторете същото с останалата част от динята, заедно с още една чаша вода.

В купата прибавете останалите 2 чаши вода, лимоновия сок и захарната смес, разбъркайте и сложете в хладилника. Когато се изстуди достатъчно, опитайте и добавете вода или захар на вкус.

За да направите лимонадата още по-вкусна, разбийте леда с лимонов сок в блендера и ги изсипете в сместа. Накрая добавете ментата (или босилека).

Четете още: Пухкав сладкиш с череши