В дните на Великденските пости избрахме за вас една великолепна и лесна за приготвяне рецепта за изкусителни постни сармички с любимите ни лозови листа. Можем да ги приготвим както в в по-голям, така и в умален вариант. Но... мини или макси, важна е плънката:

Продукти:

1 ч.л. ориз
½ к.ч. стафиди
2 глави лук
40 броя лозови листа
½ к.ч. олио
1 ч.л. сол
½ ч.л. чубрица

Приготвяне:

1. Обелете и нарежете на ситно лука. Измийте ориза. В голям тиган или в тенджера изсипете олиото и след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и ориза. Бъркайте непрекъснато, докато оризът набъбне. Добавяте подправките, солата и стафидите и разбъркайте добре за около минута. Отстранете сместа от котлона и я оставете настрана, за да изстине.

2. След като сместа за ориза изстине, сложете по приблизително 1 ч.л. от сместа в средата на горната широка част на лозовото листо. Сгънете лявата и дясната страна на листото върху сместа с ориза, така че да се получи дебела пуричка и след това завийте надолу като ролце.

3. Дъното на тенджера покрийте с няколко лозови листа. Наредете лозовите сарми възможно по-плътно една до друга, след което ги покрийте с чиния, така че да бъдат добре притиснати по време на варенето. Налейте вода, колкото да ги покриете с нея. Сложете капака на тенджерата и варете на слаб огън, докато сармите омекнат.

4. На финала, по желание, декорирайте с резенчета лимон и поръсете с магданоз и копър.