Най-важната част от трапезата за Бъдни вечер е питката. Предлагаме ви традиционната рецепта за обредния хляб, който можете да гарнирате с разядка от мед, чесън и орехи.

Необходими продукти за питката:

1 кг. брашно
20 гр. прясна мая
600 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 мл. олио

Начин приготвяне:

Маята се размива в 200 мл топла вода, захарта и малко брашно. Оставя се за 10-15 минути да втаса на топло, покрита с кърпа.

Пресява се останалото брашно и се омесва еластично тесто, като накрая се прибавят солта и олиото. Тестото трябва да бъде еластично и меко!

Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя да втаса за 1 ½ часа

Тестото се оформя на питка, самун или хляб. Отгоре се намокря с вода и по желание се украсява с фигури от тесто - кръст, цветя, плодове.

Пече се в предварително загрята фурна на 190 С за 25 минути.

Рецепта за разядка:

200 мл. затоплен мед
1 глава чесън
1 ч.ч. едро счукани орехи

Изчистват се скилидките чесън и се счукват със сол до гладка каша.

Всички съставки се объркват заедно. Сервира се в паничка.