Много диетолози твърдят, че закуската е най-важното хранене за деня. Това обаче съвсем не значи, че е вариант да я започваме с огромен сандвич или с баничка и боза. А топлото време някак предразполага към обилни, но здравословни закуски. Ето защо подбрахме за вас пет предложения за лесно, бързо и полезно за здравето хапване сутрин. Повечето са с канела, защото просто я обичаме. Опитайте ги!

Кисело мляко с овесени ядки

Продукти:

1 кофичка кисело мляко

100 г. овесени ядки

щипка канела

Приготвяне:

Накиснете овесените ядки за 5 минути в киселото мляко. Поръсете на вкус с канела преди сервиране, разбъркайте.

Плодова салата

Продукти:

1 банан

1 мандарина

1 ябълка

6-7 ягоди

7-8 малини

7-8 череши

щипка канела

Приготвяне:

Обелете банана, мандарината и ябълката. нарежете банана, ябълката и (по желание) ягодите. разбъркайте добре в купа, така че да не са на пластове. По желание поръсете с канела. (Винаги можете да добавите и други плодове - грозде, къпини, ананас...)

Бананови палачинки (без брашно)

Продукти:

4 яйца

2 банана

бучка краве масло

Приготвяне:

Разбийте добре яйцата и намачкайте бананите. Съберете двете съставки. В нагрят тиган разтопете малка бучка масло и направете малки палачинки от сместа.

Домашни сладки с мюсли

Продукти:

100 г масло

1/3 .ч. мед

2 с.л. захар

2 ч.ч. овесени ядки

1 .ч. ориз

1/2 ч.ч. стафиди

1/2 ч.ч. сушени кайсии, наситнени

1/2 ч.ч. бадеми

по 1/4 ч.ч. тиквени семки, слънчогледови и сусам

Приготвяне:

Разтопете маслото, прибавете меда и захарта. Разбъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Оставете сиропа да кипне, малко да поври и да се сгъсти. В голяма купа смесете останалите продукти, добавете соса и разбъркайте добре. Сипете получената смес в тава и равномерно нанесете, за да покрие добре. Запечете на слаба фурна, загрята на 150 градуса, за 10-15 минути или до златисто. Нарежете във форми по желание.

Закуска с киноа и чия

Продукти:

1 ч.ч. сварена киноа

1/2 ч.ч. бадемово мляко

1/2 ч.ч. кисело мляко

1 с.л. семена от чиа

1 с.л. мед

плод(ове) по избор

щипка канела

Приготвяне:

Смесете всички продукти в купа и оставете да престои някъде на хладно поне четири часа. След това можете добавите избрания плод или плодове: нарязани банан, ябълка, боровинки, ягоди или каквото друго изберете. Разбъркайте хубаво преди консумация.