Един чудесен зимен десерт ни се въртеше в главите от известно време насам и все не успявахме да го направим, но този уикенд имахме тази възможност.

Става дума за бърз и лесен десерт с банани, който има лека щипка екзотичен вкус (благодарение на малко джинджифил) и може да впечатли и най-капризните ви приятелки за неделно кафе.

Вижте необходимите продукти:

3 средно големи банана, нарязани по дължина на четвъртинки
2 супени лъжици разтопено масло
сокът от 1 лимон
3 супени лъжици кафява захар
2 супени лъжици гъст сладък сироп по избор, може и топинг
½ чаена лъжичка смлян джинджифил
щипка сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната предварително на до 180 градуса. В плитък съд за печене смесете разтопеното масло и лимоновия сок.

Подредете парчетата банан в тавата и ги оваляйте добре в маслената смес.

В малка купичка направете паста от кафявата захар, джинджифила, сиропа и солта. Разпределета сместа равномерно върху бананите и запечете за около 20 минути. Ако бананите не са добили достатъчно тъмен цвят, покрийте с нещо и оставете още 2-3 минути във фурната.

Извадете и сервирайте топли бананите, като не забравяйте да ги поръсите леко със соса от тавата. За разкош можете да добавите и натрошени орехи или филирани бадеми, както и дребни плодове.