Каним ви да попътувате през най-невъобразимите пътища по света, които ще накарат сърцето ви да бие сякаш ще изскочи.

Тунелът "Гуолиънг", Китай

Той е дълъг 1,2 км и е построен през планински каменни блокове. Много хора не биха се осмелили да минат по него, ако не бе единственият път до едноименно селище, намиращо се високо в планината.

През 70-те години жителите на селото са направили тунела и прозорците в него, използвайки само ръчни инструменти.

Ширината на пътя е само около 4 метра, така че шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни. И едва ли е необходимо да отбелязваме, че този участък взима доста жертви годишно.



Магистралата Джалабад-Кабул, Афганистан

Пътят се води за магистрала, но истината е, че той не е с достатъчно платна, за да отговори на нуждите на местните. Затова и често е изключително натоварен и понякога има толкова много коли и камиони, че някои се озовават на ръба, където няма мантинели.



Проход "Лос Караколес", Чили


Този път напомня на лабиринт заради начина, по който се върти и завива. Не стига това, но той е и изключително стръмен.



Четете още:

Железопътните релси "Маeклонг"


На пръв поглед пазарът на Маеклонг прилича на стотиците други тайландски пазари … но само докато чуете шума на влака, минаващ през пазарните сергии.

Продавачите прибират стоките и сгъват палатките за секунди, за да направят път на влака, който минава със скорост от десетки километри в час.



"Норт Юнгас", Боливия

Пътят "Юнгъс" свързва боливийските градове Ла Пас и Короико. Въпреки факта, че е много тесен, по него всекидневно минават тежкотоварни камиони, които дори местните признават, че не знаят как успяват да се разминат.



"Нос на дявола", Еквадор


Железопътната линия "Нос на дявола" е изградена на едноименната скала на надморска височина от 800 метра. Доскоро на туристите им било разрешено да се возят на покривите на вагоните, движещи се тук, но тази практика вече е забранена.





Мост "Памбан", Индия

Мост "Памбан" свързва континенталната част на Индия с остров със същото име. През 1964 г. мостът е разрушен от силни ветрове. Ето защо сега, когато скоростта на вятъра надвиши 55 км/ч, влаковете получават специален сигнал, който предупреждава за възможната опасност.



Магистрала "Каракорам", Пакистан

Магистралата "Каракорам" е смятана за най-високата международна магистрала в света. Един от участъците ѝ се намира на надморска височина над 4600 м, но не стига това, ами летните валежи често причиняват свлачища в района.

Четете още: Когато училището е лукс



"Пасаж дьо Гуа", Франция

Този привидно приятен път, свързващ остров Ноирмотюр с континентална Франция, е един от най-рисковите участъци в света. Причината е, че по време на приливите той е покрит от близо четири метра вода.

Всъщност пътят е на разположение на шофьорите само два пъти на ден, затова трябва да бъде използван от водачи, изключително добре познаващи местността, които знаят кога е безопасно да минат по него.

Път, който е дълъг 11 км с 99 завоя, води до върха на планината Тиенмен, където се намира будисткият храм. В някои секции разстоянието между две криви е по-малко от 200 м, така че шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни.



Пътят през Скипърс каньон, Нова Зеландия

Истината е, че не бихме нарекли това път. Това е много тесен процеп на ръба на скала, характеризиращ се с многобройни дупки и скали, надвиснали над него, стръмни спускания, внезапни завои, окачени мостове и стеснения на маршрута.

Трябва ви специално разрешение, за да минете през въпросния участък, а местните агенции за коли под наем дори не осигуряват застраховка за тези, които ще карат през местността.



"Пътят през облаците", Аржентина


По време на железопътното пътуване с дължина 217 километра влакът преминава през 21 тунела, 42 моста, 2 спирали и множество зигазг участъци.

Романтичното му име се дължи на височината, на която са разположени някои от сегментите му: някой части от пътя са толкова извисени, че влаковете преминават през облаците.