Автор
Антония Михайлова

Созопол - топ европейска дестинация за 2017 г.

Няма турист, който да е посетил този крайморски български град и да не е възкликнал с думите на поета: "Стреснат, трогнат, очарован!"

Красивата крепост, извисяваща се като верен страж над скалистия бряг, типичните къщи с надвиснали над уличките чардаци, ракитените масички, отрупани с кокетни бурканчета със сладко от смокини и греещите между тях като дантелени коралови слънца традиционни сладкиши с многозначително име дамга – всичко това е само една малка част от магическия облик на най-стария град по българското черноморие - Созопол.

И не е никак учудващо, че това вълшебно кътче само преди броени дни зае шеста позиция сред 20-те участници в класацията "Европейска дестинация за 2017". След себе си градът на дамгите остави такива европейски дестинации като Виена, Мадрид и Париж. Любимият ни летен курорт е събрал 20 690 гласа от общо 426 850 гласували.

"Това е изключително признание за всичко, което сме направили през годините и за популярността на Созопол сред европейските туристи", бяха първите думи, с които кметът на община Созопол Панайот Рейзи изрази благодарността си към всички онези, дали гласа си за Созопол. "След три седмици интензивна мобилизация можем да се радваме на този успех, който ще донесе силна реклама за Созопол, а това ни гарантира още по-добър сезон от миналата година", допълни още кметът Рейзи, цитиран от община Созопол.

Престижният конкурс води началото си от 2009 г. В него се състезават туристически обекти, които са оставили незабравими спомени и впечатления у пътешествениците с качеството си на услугите, с привлекателните си места за отдих, с историческите си, културни и природни забележителни.

Гласуването се организира от European Best Destinations – организация, основана в Брюксел с цел насърчаване развитието на културата и туризма в Европа.