Дворецът Шьонбрун била летният дом от детството на Мария Антоанета. Моцарт свирил там като дете, а Наполеон бил дотолкова пленен, че се нанесъл да живее в него, два пъти.

От 30 април туристите също ще могат да пребивават в главната туристическа атракция на Виена, в изискан президентски апартамент с изглед към градините на двореца. Те ще разполагат със собствен иконом, готвач и теглена от коне каляска. "Това е уникално в Европа", казва Биргит Рейтбауер от хотелската верига Verkehrsbuero Austrian, която стои зад проекта.

Младата Мария Антоанета

Стаята на Мария Антоанета

Новият президентски апартамент се намира над бившата детска стая на император Франц Йосиф и кабинета, където неговата независима съпруга Сиси, убита през 1898 г., пишела стихове и водела дневника си. След ремонт за 400 000 евро (555 000 долара) той включва две спални, две бани, хол, всекидневна и кухня с пълен с шампанско хладилник.

Построен като отговор на Версайския дворец в Париж, Шьонбрун и неговите градини, където се намира най-старата зоологическа градина в света, са обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство и привличат осем милиона посетители на година.

В стаята Наполеон френският диктатор спял, след като окупирал Виена през 1805 и 1809 г. и превърнал двореца в своя резиденция.

Стаята на Наполеон

В друга част от замъка шестгодишният Моцарт свирил за императрица Мария Терезия през 60-те години на 18-ти век, а в Синия китайски салон император Карл I подписва през 1918 г. документа, който слага край на 640-годишната доминация на Хабсбургите.

Синият китайски салон

По-късно, през 1961 г. Джон Кенеди и съветският лидер Никита Хрушчов се срещат под фреските на тавана на Голямата галерия, бившата императорска бална зала.

Голямата галерия

Смята се, че президентският апартамент е бил частната стая на внучката на Франц Йосиф Елизабет, която е родена като принцеса през 1883 г. и умира като социалистка през 1963 г.

Но луксът да се събудиш в дворец с 1441 стаи като принцеса не е за всеки. Цената на вечер започва от 699 евро на човек без включена закуска. За целта туристите трябва да отидат в близкия Паркхотел и да се регистрират или да си приготвят сами закуската.

Източник: АФП