Автор
Woman.bg

Париж, Барселона или Мюнхен - къде е перфектната Нова година?

Остават по-малко от 20 дни до идването на новата 2017г., а все още се чудите какъв подарък да поръчате на Дядо Коледа? Нова чанта или околоочен крем? Не! Ние в Woman.bg предпочитаме изживявания, а не вещи. Ето защо ви представяме три страхотни дестинации, които ще направят посрещането на новата година истиснки незабравимо.

Ако сте в Париж за празника, просто ще ви поздравят с „Честита нова година“. В Барселона пък ще ви подадат шепа грозде, а в Мюнхен и Нюрнберг – розово марципанено прасенце за късмет. Всъщност, където и да решите да прекарате първите минути на новата година, най-важното е да си пожелаете нещо наистина съкровено и то ще се случи. Останалото е логистика и добра организация. Безспорно самолетната екскурзия е предпочитан вариант за кратката почивка около 1-ви януари, особено когато говорим за далечна дестинаця.

Ако имате няколко дни да разгледате Париж в края на декември, не пропускайте разходката по „Шанз-Елизе“. Модните бутиици, кината, заведенията и малките кафенета, в които предлагат кроасани и макарони носят толкова френски шик, че ако след големия булевард се качите на хълма Монмартър, ще имате усещането, че сте в друг град.

Кабарета, барове с повече от палави хостеси на плац „Пигал“ и много култура – от Лувъра до Помпиду, от Версай до Пер Лашез - Париж наистина може да ви накара да се влюбите. Както във виното или в усмивката на Мона Лиза, така и в малкия дворец Petit Trianon – скрит в дъното на версайските градини и в усещането да изследвате френската култура - така необятна и богата.

Ако пък решите да прекарате първите часове на 2017-а в Барселона, да знаете, че големият купон в града не е по заведенията, а на открито. Хиляди испанци и още повече туристи излизат на улицата в полунощ, а най-оживена е „Ла Рамбла“. Песни, танци, музиканти и чаши със сангрия се смесват в една празнична амалгама, която не е за пропускане. По традиция, в минутите преди полунощ, испанците хапват грозде. Според поверието трява да се изяде по едно гроздово зърно за всеки месец от годината, а точно в 12 се хапва последното – за да е добра и щастлива новата година.

Самолетната екскурзия е отличен начин да посетите Барселона. Летището е съвсем близо до града и щом кацнете, буквално след половин час вече можете да хапвате тапас и да пиете вино в някой от приказните ресторантчета на града. Не пропускайте да разгледате и музея на Пикасо – има повече снимки, отколкото експонати, но пък къщата на художника, в която е поместена експозицията в латиснкия квартал, е страхотна. За любителите на екзотиката – в Барселона се намира един от най-добрите хамами в Европа – стари турски бани, които днес примамват познавачите на СПА преживяванията от близо и далеч. Гауди, парка „Гюел“ или плато с 10 вида миди на скара в „Ла Бокерия“ - каталунският начин на живот ще ви плени завинаги.

За Германците казват, че са първите хора в света, които са направили парти за Нова година. И това вероятно е истина, макар корените на празника да се губят някъде назад във вековете. Според поверието, в последната нощ на годината те излизали на голямо карнавално шествие, а целта на празненството била да се изгонят лошите сили и да се освободи терен за пристигането на добрите. Подобни традиции имаме и у нас, но в германците някак елемента на големия новогодишен празник си е останал важен. Самолетната екскурзия за Нова година до там е отличен вариант, особено ако искате да разгледате както Нюрнберг, така и Мюнхен. Стига се буквално за два часа от София, а купона на площада в Мюнхен в полунощ винаги е гарантиран.

Казват, че ако се изгубиш из малките улички на Монмартър било на късмет. Казват също, че ако точно в полунощ на 30-и декември срещу 1-и януари се разхождаш по "Ла Рамбла" и хапнеш гроздово зърно – ще бъдеш щастлив през цялата година. А пък в Германия има друго поверие – ако точно в полунощ получиш розово марципанено прасенце – здравето и благополучието ще те преследва през следващите 12 месеца. Още не сте решили къде да прекарате Новата година? Нашите приятели от „София тур“ имат няколко предложения за вас:

Нова година в Париж

Нова година в Барселона

Нова година в Мюнхен и Нюрнберг