Остават броени минути преди да се качите в самолета. Бордингът е отворен, а вие стоите седнала, завладяна от сковаващи чувства за предстоящия полет. Най-добрият начин да се справите с тревожното усещане е като предната вечер приготвите багажа си и се уверите, че всички най-важни документи са налични. На сутринта отделете време за себе си. Станете рано, пригответе се спокойно и се насладете на сутрешната рутина, която за ваше най-голяма изненада ще внесе спокойствие и равновесие в душата ви. От друга страна, ако се страхувате от летене, избягвайте да консумирате напитки и продукти, които възбуждат. А за допълнително спокойствие в самолета, изберете място, отдалечено от аварийните изходи.

Вече сте в самолета, затегнала сте колана и очаквате апаратът, все момент, да излети. Това е един от най-напрегнатите моменти за повечето пътници. Ако се чувствате нервни, огледайте обстановката около себе си, обърнете внимание на усмихнатите лица на пътниците, на шегите или на детската радостна глъч. Запознайте се с хората, които сядат до вас. Всичко това ще ви отпусне и ще отвлече вниманието ви от мисли по самолета и излитането. Вслушайте се добре в инструкциите за безопасен полет. Колкото и напрежение да предизвикат те у вас, психолозите уверяват, че те подсъзнателно оказват успокояващ ефект на пътниците, карайки ги да се чувстват по-спокойни и уверени в себе си.Ако сте все така неспокойни, говорете с екипажа на самолета.

По време на полет се постарайте да разсейвате съзнанието си с приятни и разведряващи занимания. Разговорите с човека до вас, четенето на книга и разлистването на списание са сред най-популярните развлечения по време на полет.

Браво, издържахте въздушното изпитание, сега вече сте на значително разстояние от земята! Време е да се отпуснете и освободите от каквито и да било притеснения. Продължавайте да говорите с човека до вас.

NB.: При турболенция, запазете спокойствие. Имайте предвид, че именно турболенцията е най-малкото зло, от което трябва да се притеснявате, тъй като пилотите са достатъчно опитни, за да я преодолеят успешно. Ако не сте сигурни какво се случва, говорете със стюардесата – тя ще ви обясни ситуацията Ако почувствате, че получавате нервен пристъп или че скоро може да изпаднете в паника, отпуснете се на облегалката и започнете да дишате бавно и дълбоко, концентрирайте се върху дишането. Продължавайте да дишате, докато не почувствате, че пулсът ви се е уравновесил. Пийте вода, но с бавни глътки.