Автор
Woman.bg

Оксфорд – по пътя на Алиса в Страната на чудесата

Паркът, в който се е разхождала Алиса, подземният тунел, от който започват невероятните й приключения, разкошният колеж, в който Луис Карол съчинил своята уникална приказка…

Ще ви разкажем за местата, които трябва да посетят феновете на “Алиса в Страната на чудесата”.

Туристическите маршрути за почитатели на Алиса съществуват от много години. Сега обаче, след световната премиера на филма на Тим Бъртън, в графство Оксфордшир може да настъпи същински туристически бум.

1. Царицата на сърцата – Хенри VІІІ

В Оксфорд на първо място трябва да посетите колежа на Христовата църква, където Луис Карол е работил като преподавател по математика (там той се запознал с дъщерята на декана, Алиса). Околностите на колежа са тясно свързани с “Алиса в Страната на чудесата” – там е полето, по което авторът се разхождал заедно с Алиса и сестрите й, там е и дървото Джабъруоки, на което котаракът на Алиса обичал да си почива, пак там е и дупката на Белия заек.

Знаете ли, че Белият заек всъщност е вечно забързаният декан на колежа – Хенри Лидъл, бащата на Алиса? И че Царицата на сърцата, която вечно заповядва да се обезглавят всички, всъщност е крал Хенри VІІІ, известен като Синята брада? Сънливата Катерица е гувернантката на сестрите Лидъл, която била невероятно флегматична. Лудият Шапкар е продавачът на мебели Теофилъс Картър, който бил реален жител на Оксфорд, не съвсем с всичкия си. А Чеширският котарак е котето на Алиса, което Луис Карол обичал да наблюдава от прозореца на кабинета си.

2. Колежът на Христовата църква

Белият заек всъщност е деканът на колежа Хенри Лидъл, а Лудият Шапкар е продавачът на мебели Теофилъс Картър.

Колежът (Christ Church College) се намира лесно – той е една от най-високите сгради в Оксфорд, благодарение на кулата Tom Tower, увенчана с огромна 7-тонна камбана. Едно време камбаната биела ежедневно 101 удара в 21:05 ч., съобщавайки на студентите, че е време за лягане.

Алиса прекарала цялото си детство в Колежа на Христовата църква. Баща й бил декан на колежа, а Луис Карол (чието истинско име е Чарълз Доджсън) преподавал математика на студентите. В историческо-научния музей на колежа ще намерите много снимки, направени от самия Керол. Сред тях има снимки и на сестрите Лидъл, както и само на Алиса.


3. Обедната зала и… дупката на заека!



В същия колеж се намира и известната Обедна зала (Dinning Hall), по-известна като залата за хранене на учениците на Хогуъртс от “Хари Потър”. Тук обаче има един експонат и за почитателите на “Алиса в Страната на чудесата” – малката вратичка над преподавателстката маса (High table), която водела към учителската стая. Оттам излизал деканът Лидъл и тази вратичка всъщност е дупката на Белия заек.

Стените на залата са окичени с портрети на учени и професори, сред които можете да видите и портрета на Луис Карол и дори рисунки на Алиса и героите от Страната на чудесата и Огледалната страна. В същата зала се намира и известният часовник, който върви с пет минути назад. Всъщност Колежът на Христовата църква има свое собствено време, което винаги изостава – затова и Белият заек винаги закъснявал.

Очаквайте продължение