Най-разпространеният поздрав у нас несъмнено е ръкостискането, но в различните краища на света съществуват най-невероятни и разнообразни начини да кажем здравей.

Всички те са неизменно свързани с културата и традициите на различните народи. Някои са разпространени и у нас, но други със сигурност биха се сторили странни на западния човек.

Филипините

Уважението към по-възрастните се засвидетелства чрез поздрав, наречен "мано". Той представлява хващане на ръката и допиране до челото на поздравяващия.



Япония

В азиатската държава се поздравяват чрез ръкостискане, придружено от поклон. Наклонът и продължителността зависят от ситуацията.



Индия

Индийците се поздравяват с думата "намасте", произлизаща от санскритския израз namaste, който се състои от namaḥ, "поклон, почитание" и te "на теб". Жестът е придружен от лек поклон с опрени една в друга длани, прибрани към гърдите.



Франция

В европейската държава дори не само приятелите, но и познатите се поздравяват с целувка по бузите.



Нова Зеландия

Маорите се поздравяват с жест, наречен "хонги", който представлява допиране на носовете един в друг. Той е последван от така нареченото "споделяне на дъха на живота".



Масаите, населяващи териториите на Кения и Танзания, се поздравяват като се плюят един друг.

Замбия

Най-разпространеният поздрав сред местното население е леко допиране на палците, наподобяващо жеста, който ние използваме, когато се хващаме на бас.

Саудитска Арабия

В арабската държава изразяват уважението си чрез докосване на носовете и поставяне на ръката на рамото на събеседника.



Тибет

Жителите на Тибет се поздравяват, като се плезят един на друг, за да покажат, че не са прероденият цар на Тибет с черен език.