Автор
Woman.bg

Градът на хобитите – легендарната фантазия оживява (СНИМКИ)

Днес ще ви разходим из селцето на хобитите, известно още като Хобитън - място, което съществува не само в приказната вселена на Толкин, но и в реалния свят. Разположено е далеч на юг, в Матамата, Нова Зеландия.

Феновете на епичния фентъзи-роман "Властелинът на пръстените", и не само те, ще останат пленени от красивите хобитски къщички, заобиколени от кокетни малки градинки, сгушени под свежата зеленина на възкръсналото Графство – 44 на брой. Тук е мястото, където е снимана и прочутата лента на Питър Джаксън по едноименната култова трилогия.


Насред изумителната природата наоколо е разположена и знаковата кръчма "Зеленият дракон", където Фродо обича да отсяда с верните си другари - Мери, Сам и Пипин, на по чашка от любимата на задругата бира.

Селцето е създадено през 1998 г.. За посещение от туристи е отворено през 2002 г., но официално е открито през 2012 г. от новозеландския премиер Джон Кий.


От момента, в който Хобитън посреща за първи път посетители, до сега, броят на гостите, докоснали се до неговото магическо очарование, е над 500 000.

Програмата включва двучасова разходка, а за уморените “Зеленият дракон” предлага огромна халба пенлива бира. Има кафене и кокетно магазинче за сувенири.