Автор
Woman.bg

Бързо бягство от града: Живата вода в село Боснек и легендата за змейския извор

Предстои ни най-хубавото време от годината и с нетърпение очакваме топлите уикенди на лятото. Зимата беше дълга и изтощителна, а след нея последваха безспирни дъждове и всички сме закопнели за природа, слънце и чист въздух. Днес ще ви разкажем за един чудесен маршрут, близо до София, който е удобен за пикник, лека разходка по равен терен, а за награда накрая можете да видите легендарния змийски извор. Той е подходящ както за деца, така и за големи компании от приятели и домашни любимци, така че давайте смело напред.

Целта на нашето пътуване е изворът “Живата вода”, който е под формата на змейска глава. Любопитното около него е, че водата тече на тласъци и на неравни интервали, а според жителите на близкото село Боснек, изворът спира, когато пред него застане грешник. Затова, ако искате да проверите дали имате какво да поправите в ежедневието, можете да направите това, просто като посетите любопитната чешма. Изследователите, разбира се имат и научна хипотеза за феномена, като твърдят, че изворът събира водите си в подземна кухина преди да излезе на повърхността и когато се се изпразни й е необходимо време, за да се напълни отново. Според други легенди водата, която тече от извора е лековита, така че определено си заслужава да посетите това магично място.

Тръгнахме от София с притаен дъх и с любопитство дали имаме грехове или все още не сме изчерпали запасите си от прегрешения. Взехме с нас един от домашните любимци на екипа ни, немирен бигъл, който обожава приключенията. За наше удоволствие компания ни прави Hyundai Tucson - любимият ни модел на автомобилната марка. Той е удобен, просторен, а в него винаги има място за приятели, смях и много приключения. Пътят до Боснек е около 40 минути, по-голямата част, от които по магистрала и честно казано въобще не усетихме кога преминаха.

Когато стигнете в селото, се насочете към улица "Жива вода", а след като излезете от населеното място, продължете само напред докато стигнете удобно място за паркиране и табели. Разстоянието от там до извора е около час, час и половина, в зависимост от темпото, с което вървите. По пътя има много информационни табели и маркировка, както и пейки и маси, удобни за хапване и пийване, така че не забравяйте за винаги вкусните домашни сандвичи. Точно преди да стигнете извора ще навлезете в гориста местност, не се учудвайте, а продължете напред и след около 10-тина минути ще видите самият извор. Там също има къде да хапнете, така че можете да запазите вкусотиите и за финала на дестинацията си, както направихме ние.



Сигурни сме, че сте любопитни дали имаме грехове и какво е показал барометърът под формата на змейска глава. За наше щастие той течеше съвсем спокойно, а водата от него е чудесна на вкус, така че задължително си вземете бутилка, която да напълните. Доволни, че змейската глава не ни сложи в секция "грешници" и че успяхме да го видим в действие, тръгнахме усмихнати наобратно.



Връщането ни мина като един кратък миг, защото пътят е лек и равен, така че си подгответе много весели истории, планинарски песни и добро настроение. Ние успяхме да ги отнесем с нас и по пътя на връщане, който отново прекарахме в компанията на атлетичния Hyundai Tucson. Само до края на месец юни юбилейният вариант на автомобила е на промоционални цени, които можете да откриете тук. Tucson Special Edition 2017 отбелязва 30 годишнината от основаването на компанията, която е на пазара от 1967 година. Глезотиите, които са добавени към специалното издание не са за изпускане и включват: Волан с перфорирана кожа, Entertaiment & Navigation System с камера за заден ход и LKAS (Lane Kepping Assist system) Система за поддържане и предупреждение при напускане на пътната лента. Побързайте и го направете свой верен приятел във всички ваши приключения на четири колела.



Сигурни сме, че сме ви вдъхновили за следващото ви пътешествие и с радост очакваме да разберем какво ви е "казал" змейският извор!