Космополитна, шарена, жизнена, красива, светла, с излаз на море и оградена от зелени хълмове... Да, това е Барселона. Много са епитетите, с които тя може да бъде описана. И все пак колкото и хубави думи да изредиш за този град, те сякаш никога не са достатъчни, за да го обрисуват напълно.

Барселона е столица на Каталуния и вторият най-голям град в Испания. Въпреки това тя не е Испания, тя е Европа. Даже повече. В нея е събран целият свят в цялото му разнообразие. Вълнуващо е да се изгубваш в тълпата му, никой да не те гледа, никой да не те съди, да си свободен. Градът ти дава този шанс.

Снимки: Автора

Да, Барселона е дом на невероятни забележителности, които задължително трябва да бъдат видени поне веднъж в живота - култовата "Саграда фамилия" и къщите на Антони Гауди, стадионът Камп Ноу, „Ла Рамбла“, паркът „Гюел“ и много други. Но градът е преди всичко усещане.
Усещане за порив, полет, свобода, различност. Когато се разхождаш из улиците му и откриваш прелестните му площади, можеш да се уловиш, вперил поглед в поредния крайно ексцентричен минувач, който сякаш е изваден от комикс. Чието облекло просто е изумително и се чудиш как изобщо му/й е хрумнало да съчетае по този абсурден начин цветове, стилове, татутировки. Бързо, и дори смутен, обаче отместваш поглед, защото той/тя нехае за мнението ти, не държи да го харесваш, изобщо не мисли за това. Чувства се добре в кожата си със своята различност, защото е тук.

Четете още: Санторини - хипарският рай, който може да промени живота ти

Въпреки че се различава от Мадрид и от други типично испански градове, Барселона няма как да не носи испанския чар. Той е онази финална щриха, която завършва цялата пъстра картина и я прави пълна. Във въздуха на града се долавя характерната жизнерадостност и лекота на местния начин на живот, на по-небрежния поглед към реалността, в която иначе всички сме потънали и изгубени. Напомнят ти го и онези възрастни и достолепни испанци, които срещаш по улиците или в заведенията - те са доживели достойни старини и носят годините си с гордост, гледат на живота отгоре и с усмивка.

В Барселона няма грам консервативност - това, казват някои, е свободната столица на Европа. Тук, наред с всичко останало, има и много хомосексуалисти и много наркотици.

Може би именно заради свободата, която ти дава Барселона, това сякаш е градът на хомосексуалната любов. Пълно е с мъже, които свободно демонстрират чувствата си на улицата, без да се притесняват от нищо и от никого. Абсолютно нормално е да станеш свидетел на сърцераздирателна сцена между двама влюбени мъже, които са прекарали незабравими моменти в завладяващата атмосфера на Барселона, и със сълзи на очи се разделят на летището, милвайки се по лицето...Но дори хората, на които подобни картини са меко казано неприятни, тук просто забравят предразсъдъците си и си казват: "В Барселона сме! Животът си е техен!"

Що се отнася до марихуаната, то Холандия има конкурент. Кофишоповете просто имат друго име в Барселона - асоциации/социални клубове. Единствената разлика с холандските подобни заведения е, че не са толкова туристически. В Барселона някой трябва да те заведе там, не можеш просто да влезеш сам. Няма да откриете табела "Асоциация", която да обозначава мястото. Тези заведения са скрити - когато вървиш, покрай теб се редуват пакистански ресторант, гей бар, луксозен хотел - аха да подминеш безистен, който се ремонтира, и откриваш, че това е мястото - влизаш навътре, няма нищо - просто врата. Звъниш на звънец, трябва търпеливо да изчакаш да ти отворят, показваш специална карта и вече можеш да влезеш.


Асоциация

Барселона е магия, сякаш извадена от невероятните постройки на изключителния Гауди - този абсолютно извънземен за времето си архитект. Безспорно този човек е допринесъл много за облика на града, а дори днес мозъците ни не могат да разберат грандиозното му новаторство. Стоиш пред къщите му, сякаш извадени от филм на Тим Бъртън, и пред "Саграда фамилия", безмълвен и респектиран от безграничния гений на архитекта. Питаш се какво ли е да мислиш, живееш и твориш в бъдещето, както вероятно е правел Гауди...



Не на последно място това, което те грабва мигновенно в града, е, че хората живеят на улицата, не у дома, затворени в своите малки кутийки. Както каза един приятел - какво им трябва на испанците, едно легло за нощта, животът е навън. Да, домовете им са красиви и шарени, отрупани с дъхави цветя, но по-важно за тях е навън да е хубаво - там, където всъщост те живеят денонощно. Защото Барселона не спи, тя предлага от всичко по много 24/7.

Барселона е магия, толкова силна, че я оставяш с болка на сърцето и те кара да копнееш за нея. Кара те да мислиш за свободата, да я чувстваш, да искаш да я пренесеш на родното си място. Предизвиква те да се извисиш над злободневните проблеми, да се усмихваш, просто да се наслаждаваш на живота. Барселона е живот, изживейте я минимум веднъж!

Ще се върнем, Барселона!