Автор
Антония Михайлова

5 чудесни идеи за отдих през уикенда недалеч от София

Слънчевите дни навън, усмивките по лицата на хората, фините трели на пойните птици, приветстващи ни още в ранни зори, трепетното очакването за нещо по-добро – всичко това нашепва на всички ни, че иде най-красивият и цветен сезон – пролетта. Още малко остана, докато дръвчетата покажат първите си пъпки и наситят въздуха с аромата на красивите си цветове. Светът става по-хубав и жизнерадостен, по-вълшебен от всякога. И ни подсеща, че е време за забавление. Ето няколко приятни идеи как да разнообразим почивните дни с любимите си хора и да прекараме един незабравим уикенд недалеч от София. Стягайте багажа и избирайте:

Пещерата Съева дупка


Снимка: Wikipedia.bg

Наричат я "подземната перла" на Стара планина. Пещерата Съева дупка се намира до с. Брестница, Ловеч на стотина километра от София в посока Ловеч. Обявена е за природна забележителност. Името й идва от братята Съю и Сею, които са използвали пещерата за укритие по време на османското владичество. Съева дупка се състои от 5 зали, всяка от които се отличава със свой индивидуален чар. Пещерата е изключително красива – тук се срещат всички видове пещерни образувания – сталактити, сталагмити, синтрови езера, драперии и др. Със своите стени и таван, покрити с каменна украса, пещерата създава усещането, че човек се намира в катедрала. Поради изключителната акустика в една от залите дори се провеждат концерти. За децата, а и не само за тях, е изградена и въжена градина – препятствия с различна трудност са разположени високо сред дърветата, като преминаването им изисква сила, ловкост и кураж. Търсещите спокойствие и не толкова приключенски настроените туристи могат да изберат някоя от пътеките, предлагащи разходка из района.

Местност Живата вода и змейският извор край Боснек


Снимка: georgige.wordpress.com

Чували ли сте за извора с приказно име Жива вода? Той се намира до с. Боснек, сгушено в южните склонове на Витоша. До местността се стига по черен път, подходящ само за високопроходими превозни средства. Пеша разстоянието от селото до феномена се извървява за час-час и половина. За туристите в района е направен заслон. Самият извор е каптиран и водата тече от каменна скулптура, наподобяваща глава на крокодил. Казват, че водата му излиза на тласъци, като понякога напълно секва. Легендите разказват, че водата спира, когато грешен човек се доближи. Науката пък твърди, че карстовият извор събира водите си в подземна кухина, преди да излезе на повърхността и когато кухината се изпразни, й е нужно време, за да се напълни отново. Ние обаче, като истински мечтатели със сърца на авантюристи предпочитаме да вярваме на преданието.

Манастири край София


Кремиковски манастир "Св. Георги Победоносец", Снимка: opoznai.bg

Манастирите у нас са удивително духовно и историческо наследство, както и чудесен избор за една незабравима почивка със семейството. Неповторима радост на духа и сетивата доставят разходките из чудно красивите дворове на "Св. Мина", на Рилския, Роженския, Бачковския, Троянския, Тетевенския, Етрополския, Драгалевския, Кремиковския манастири и т.н.

Дворецът "Врана"


Снимка: lux-party.com

Дворецът "Врана" е царски дворец с великолепен парк, разположен в покрайнините на София. Тук царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си. От 8 юни 2013 г. около красивото здание е открит парк-музей "Врана", който е отворен за посетители в дните събота и неделя от 10-16 часа. На всеки половин час тръгва организирана група със специалист-екскурзовод. Фактът, че дворецът е превърнат в музей, го прави втория след двореца "Царска Бистрица" реституиран царски имот, който е отворен за посетители. В парка могат да се видят над 400 растителни вида. Обявен е за национален паметник на културата.

Местност Щъркелово гнездо


Снимка: inrne.bas.bg

Едно от любимите ни места за отдих недалеч от София е местността Щъркелово гнездо. Разстоянието от София до него е около 40 км. Тук има разширение на пътя, където може да оставите колата и да слезете до брега на язовир Искър – магнетично място за рибари и романтици. Има и водни колела и лодки, които можете да наемете. В близост има ресторант, предлагащ богато меню от изкусително вкусни гозби.