Съвети от Д-р Катя Паскова:

Само едно по-тежко слънчево изгаряне в бебешка и детска възраст увеличава повече от два пъти вероятността да развиете малигнен меланом като възрастни. Установено е със сигурност, че кожата „запомня” всяко едно излагане на слънце, а да не говорим за изгаряне, като трупа тези „спомени” през годините. В даден момент това може да даде видимо изражение под формата на някой от различните видове кожни тумори.

Факт е, че в последните години все по-усилено започна да се говори колко вредни са ултравиолетовите лъчи и как предпазването от тях трябва да започне от най-ранна възраст. Повечето родители обаче вземат това предвид, само когато са на плажа или басейна. Прекомерното излагане на слънце точно в детска възраст се явява един от най-значителните рискови фактори за кожни тумори.
При новородените и бебетата до 6 месечна възраст трябва да се избягва директното излагане на кожата им на слънчева светлина. Тя е доста чувствителна и не винаги би понесла слънцезащитен продукт. Бебешката кожа съдържа много малко меланин и поради това е доста по-уязвима към вредните въздействия на УВ лъчите. Какво може да направите, за да се избегнат всякакви рискове:

- Обличайте бебето с леки дрехи от естествена материя, които да покриват ръцете и крачетата му. Колкото по-плътна е плетката на дрехата, толкова по-малко пропусклива за УВ лъчите е тя.

- Нека разходките навън да бъдат преди 10 и след 16 часа следобед, като количката трябва да има УВ покривало.

- Слагайте му широка шапка, която да покрива главата, ушите и шията. Бебетата, на които са слагани такива шапки през първите месеци, свикват лесно с тях.

- По възможност инвестирайте в стъкла и прозорци с УВ защита, особено на колите си.

При бебетата на възраст 6-12 месеца вече спокойно може да се ползва слънцезащитен крем. Разбира се, препоръките за дрехи, покриващи по-голямата част от тялото, остават, като кремът се нанася на откритите части – гърба на дланите, лицето. Не забравяйте и че слънцезащитният продукт се намазва около 30 минути преди излизане, като трябва повторно да се слага на всеки 2 часа или след по-силно изпотяване.

Задължително изискване е бебешката кожа да се предпазва от силните слънчеви лъчи. Деца до 3-годишна възраст е желателно да не се излагат пряко на слънце и да бъдат защитени с шапки, дълъг ръкав и слънцезащитен крем, специално адаптиран за тази възраст. Той трябва да съдържа предимно минерални филтри и по-точно титаниев диоксид, който на този етап се счита за най-безопасен и непредизивкващ алергични, фотоалергични реакции и раздразнения.

Тъмните дрехи абсорбират много повече УВ радиация в сравнение със светлите. От значение е също плътността на нишките в тъканите за пропускането на УВ лъчите.


Д-р Катя Паскова

Нежна слънцезащита за деца от Eucerin

Серията на Eucerin за слънчева защита предлагат ефективна и сигурна слънчева защита за всеки тип кожа (чувствителна, склонна към алергии и детска кожа). Продуктите не съдържат оцветители и са с високоефективна UVA/UVB филтърна система. Клиничните тестове доказват тяхната ефикасност и безопасност дори при много чувствителна и склонна към слънчеви алергии кожа.
В допълнение към ефективната UVA/UVB защита, Eucerin разработи уникална биологична защита с естествения антиоксидант Ликохалкон. Тази активна съставка доказано ефективно защитава клетките в дълбоките слоеве на кожата от фото увреждане.

Слънцезащитен лосион за деца с микропигменти SPF 25

Безопасна и сигурна защита за чувствителната към слънцето детска кожа. Подходящ при атопична екзема. Рефлекторна система на защита с фини микропигменти, които отразяват UV лъчите от повърхността на кожата. Австралийски стандарт: над 90% UVA защита. Без химични филтри. Изключително водоустойчива консистенция. Съдържа витамин Е и декспантенол. Без парфюм и оцветители.

Слънцезащитен спрей за деца SPF 50+

Много висока UVA/UVB защита за чувствителната към слънцето детска кожа. Подходящ при атопична екзема. Изключително водоустойчив. Клинично доказана поносимост от кожата.