Закуската е първото хранене за деня след многото часове без прием на храна по време на сън и обикновено се консумира в рамките до 2-3 часа след събуждането.

Препоръчителното количество калории, което балансираната закуска трябва да осигури, е между 15% и 25% от общия дневен енергиен прием. Тези стойности варират в зависимост от възрастта, пола, ежедневните енергийни нужди и начина на живот.

Изглежда, че все повече хора от детска и младежка възраст започват да се разделят с навика си да закусват и се връщат отново към него в по-зряла възраст. Въпреки това обаче все още има голям брой хора, които пропускат закуската всеки ден.

Проучване, проведено в Англия сред 481 млади хора, показва, че 18% от запитаните пропускат закуската поради различни причини и изглежда това се случва в повечето европейски страни. Въпреки че има гъвкавост по отношение на консумацията на различните хранителни групи, изключително важно е храните, богати на протеини, хранителни вещества и въглехидрати (зърнени храни, плодове и/или зеленчуци) да се консумират след сън, за да се набавят необходимите хранителни вещества, в частност гликоген, след периода, в който сме гладували.

Препоръчително е да избирате храни, богати на протеини, като яйца, чисто месо, месни заместители (зеленчуков протеин), бобови растения, ядки и млечни продукти.



Тези храни са също добър източник на хранителни вещества като витамини А, D и от група В, и минерали като калций, калий, цинк, желязо, холин, линолова киселина. Ядките осигуряват мононенаситени мастни киселини, полиненаситени мастни киселини, диетични фибри, витамини Е и К, фолат, магнезий, мед, селен и калий.

Изключването на която и да е от тези групи храни по време на закуска затруднява задоволяването на препоръчителния ежедневен хранителен прием. Целта е да се осигури между 10 и 20% от дневната референтна стойност за витамини, минерали и влакна чрез първото хранене за деня1.

Пропускането на хранене, в частност закуската, е лош навик и се свързва с повишаване на риска от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Ежедневната закуска носи голям брой здравословни ползи за физическото и психическото здраве. Доказано е, че тези, които редовно закусват, боледуват много по-рядко, намаляват рисковете за здравето си и правят по-здравословен хранителен избор като цяло. С други думи, хората, които закусват редовно, имат по-здравословни навици през целия ден и това води до положително въздействие върху цялостното им здраве; по-добро управление на теглото; предотвратяване на заболявания чрез добавянето на подходящи хранителни вещества и т.н. Закуската може потенциално да благоприятства метаболитните и хормоналните реакции, така че вследствие на приема й това да намали общата консумация на калории през останалата част от деня. Това може да се обясни главно, защото закуската поставя край на глада вследствие от съня и така човек поема контрол върху хормоните, които регулират глада.

Въпреки широкоразпространеното вярване, пропускането на закуската не е ефективен метод за контрол на теглото. Освен това закуската с високо съдържание на протеини се свързва с по-голям контрол на апетита и ежедневно намаляване на желанието за хранене, което води до по-успешно управление на теглото. Това се доказва и от проучване, което показва, че има благоприятна връзка между ежедневната закуска и нормалните антропометрични мерки.

Навикът да се закусва не е честа ежедневна практика за повечето хора. Адаптирането на подбора на храна към индивидуалните нужди ще помогне хората да придобият този навик и да го запазят във времето.