Великден е свят празник за християните по целия свят. И по неписано правило той не би бил същият без козунак.

Той символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне.

В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е дошъл в периода 1915–1920 г.

Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Несъмнено омесването на хубав козунак е задача, която би затруднила и опитни кулинари. Затова идваме на помощ с няколко хитринки за лесно приготвяне на празничния десерт и три изпробвани рецепти.

Съвети за месене на козунак:

Много важно условие е всички продукти, които използвате за направата на обредния хляб, да са топли. Стаята, в която ще го приготвяте, също трябва да е затоплена.

Хубаво е също така преди да започнете същинското месене, да пресеете брашното два пъти със сол, за да се насити с кислород. След това го оставете на топло.

За да се получи вкусен козунак, тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, няма да бухне достатъчно.

Козунакът ви няма да се получи добре, ако не обърнете специално внимание и на маята. Ако продължително време сте я държали в някой шкаф, е възможно тя да е изгубила качествата си. Но не се притеснявайте, лесно може да проверите, дали е годна за употреба.

За целта трябва дамо да сложите парченце от нея в топла вода. Ако то изплува, може да изполвате маята.

Преди обаче да преминете към същинската ѝ употреба, трябва задължително да я оставите да втаса. Това се случва чрез смесването ѝ с с част от млякото, захарта и малко брашно. Оставете я да престои и не добавяйте сол към сместа, каквото и да пише в избраната от вас рецепта.

Друго, което е от изключителна важност за получаването на вкусни козунаци, е мазнината. За най-добри резултати ви препоръчваме да смесите от животински и растителен произход, т.е масло или мас с олио.

До 50% от мазнината се слага при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.



Несъмнено делящият се на конци козунак е еталон за добре направен обреден хляб. Получаването на хубави конци обаче не е лесна работа и това е факт, известен на всеки опитвал се да омеси козунак.

За да се получат те, трябва да се сложат не повече от 250 грама захар на килограм брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото.

Няма как да постигнете конци и без усърдно месене и биене, защото те се оформят именно благодарение на развитието на глутена, получаващо се в самото действие. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

Втасването е друг момент от особена важност за получаването на вкусен козунак. За него трябва да се въоръжите с търпение, защото то може да отнеме и 4-5 часа.

Козунакът също така не трябва да заема повече от 1/3 от тавата, защото по време на печене обемът на обредният хляб ще нарасне и сместа ще излезе извън съда. За да не прегори и да не се изсуши козунакът по време на печене, сложете във фурната малък съд с вода, а ако десертът много бързо се зачерви, го покрийте с алуминиево фолио.

Друга тънкост за постигането на вкусно великденско лакомство е, че трябва да разтриете с мокри ръце захарта, с която ще поръсите изпечения козунак. Това се прави, за да не загори захарта. Ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се поставят.