Автор
Антония Михайлова

7 идеи да направите Великден незабравим за детето

Великден е един от най-дългоочакваните и любими празници за децата. Не само заради ваканцията и времето за игри и забавления, но и заради трепетното желание на всички мъници да се включат активно в подготовката по посрещането на най-светлия християнски празник. Предлагаме ви няколко чудни идеи, с които да отговорим подобаващо на очакванията на малчуганите ни, да отвлечем вниманието им от обсебващите видеоигри и да изпълним празника за тях с незабравими емоции:

Включете малчугана в процеса на боядисването на яйцата


Детето обича да ни наблюдава, докато се суетим из кухнята, но повече предпочита да участва и то активно в забъркването на кулинарните чудесийки. Ето защо, за да не скучае пред телевизионния екран например, запретнете ръкави и започнете заедно да боядисвате великденските яйца. Малчуганът само това и чака. За да избегнете риска от зацапване на кухненския плот и всичко останало, проведете предварителен „инструктаж“ кое как се прави. За да предпазите детето от оцапване с петна по дрешките, достатъчно е просто да го облечете с по-стар тоалет или да му сложите престилка. Има няколко прости техники за боядисване на яйца, в които спокойно може да включите и него. Особено интересно за детето ще бъде боядисването на пъдпъдичи яйца. Те са мънички, с тъмна петниста окраска, което допълнително ще създаде у мъника още по-голям интерес.

Направете го помощник в домашната декорация

Не пренебрегвайте мъника и при великденската украса на дома. Заедно с него подредете боядисаните вече яйца в ракитена кошничка с лакомства, разпръснете цветя върху трапезата, а различните ъгълчета декорирайте с върбови клонки или други великденски сувенири.


Сътворете заедно великденска украса


Празникът е идеално време за развитие на творческите умения и въображение на малкия човек. Направете заедно декоративна тревичка. Нарежете тънки лентички от зелена хартия и помолете мъника хубаво да ги намачка. Запечените от вас фигурки от солено тесто дайте на малкия художник да оцвети с боички. Сътворете поставки за яйца с помощта на шаблони, които детето да изрисува и залепи.

Постройте къщичка за птици


Пренесете порива за творчество, което живее у всяко дете, от дома и великденските яйца навън сред природата. Малките човечета обожават да наблюдават и да се учат от големите. Ето ви една идея – измайсторете си саморъчно една или няколко изящни малки къщички за птички. Оцветете ги, влейте им веселие и жизнерадост. Окачете ги на клон и вижте колко бързо ще намерят в тях подслон пойните хвърковати събратя.

Играйте заедно навън


Великден е прекрасен повод да прекараме повече време с децата си навън в игри и забавления. Ритайте топка, тичайте след саморъчно направеното хвърчило, пускайте хартиени самолети, играйте на гоненица или федербал, отидете на излет в планината. Старайте се да държите малчугана колкото се може по-дълго време далеч от компютъра, таблета или телевизора у дома. Постепенно култивирайте у него любов към природата и задружните игри навън с приятели.

Обогатете познанията на детето


Намерете време през празничните дни, докато сте у дома, и запознайте любопитния малчуган със събитията от библейските предания. Подарете му детска книжка с илюстрации, описващи живота на Исус. Ако пък е по-голям, книжка с увлекателно описание на събитията от Новия завет би разширило кръгозора на познанията му относно християнските празници.

Посадете дръвче


Няма по-хубаво усещане за едно дете от това да почувства, че е значимо. А каква по-добра идея от това да запретнете заедно ръкави, да излезете на двора или близкия парк и да посадите дръвче. Един красив и съзидателен акт, който ще възпита у мъничето ви любов и уважение към възраждащата се природа. Благороден жест, който ще отвори сърцето и очите му за всяко живо създание на планетата.

Ако имате още идеи, ще сме щастливи да ги споделите с нас...