Има ли по-лятно питие от джина? Няма. Особено, когато навън температурата показва над 30 градуса. Джинът е една от най-използваните напитки, с която се правят коктейли за плажа и изобщо за лятото. Затова и продажбите му скачат през топлите месеци. Причините за неговата сезонност са ненатрапчивият му вкус и най-вече ароматът на хвойна, който носи усещане за прохлада.

Джин започва да се произвежда още през XVII век, а за негова родина все още се спори между Холандия и Англия. Със сигурност обаче англичаните са тези, които популяризират и налагат питието. Затова и най-качествените джинове се правят по автентичната London Dry Gin технология. Характерното за джин, произведен по този метод е, че ароматът и свежият вкус се постигат след многократна дестилация на плодове на синя хвойна и не се добавят изкуствени аромати след дестилацията. Да произвеждаш джин по този метод, не е лесна задача. Затова през всички етапи на процеса се извършва строг контрол на използваните суровини. От джиновете, които се правят по тази технология сред пазарните лидери у нас е 6th Sense London Dry Gin.

Джинът е предпочитана напитка от дамите, показват консуматорските проучвания. Близо две трети от потребителите са от нежния пол. В световен мащаб също категорията преживява Ренесанс през последните години като на мода се завръщат класически и лесни за правене коктейли дори в домашни условия, коментираха бармани. Ето кои са най-популярните и как да си ги направите вкъщи:

SENSE & TONIC



Необходими съставки:

50 ml 6th Sense London Dry Gin
150 ml тоник
Лед
Резен лайм

Начин на приготвяне:

следвайки класическата рецепта във висока чаша се изсипва джинът, добавя се тоник, лед и резен лайм.

GIN FIZZ



Необходими съставки:

50 ml 6th Sense London Dry Gin
20 ml фреш лимон
1 ч. л. захар или захарен сироп
Газирана вода
Лед
Листа мента

Начин на приготвяне:

Джинът, лимоновият сок, захарта и леда се „шейкват” добре. След това се наливат във висока чаша, пълна с лед, добавя се газираната вода до ръба на чашата и се украсява с ментата.

SENSE MARTINI



Необходими съставки:

50 ml 6th Sense London Dry Gin
30 ml Dry Vermouth
Лед
Маслини на клечка

Начин на приготвяне:

Напълнете висока коктейлна чаша с две-трети лед. Добавете джина и вермута и разбъркайте за около 30 секунди, за да се охлади напитката. Украсете с маслини на клечка.