Автор
Woman.bg

Защо накланяме главата си надясно, когато се целуваме?

Според глобално проучване хората имат навика да накланят главата си надясно по време на дълга романтична целувка. Днес ще разберем на какво се дължи този факт - учените са ни подготвили интересен отговор.

Изследвания в няколко университета по света, целящи да разучат поведението ни по време на целуване с интимния партньор, доказват, че мъжете са 15 пъти по-инициативни в целувките, отколкото жените, но и двата пола имат тенденцията да накланят главата си надясно. При 79 процента от двойките, участвали в изследването, страстните целувки започват по инициатива на мъжете. Също така, когато инициаторът навежда главата си надясно по време на романтичния акт, това кара и обекта на целувката да прави същото. Всъщност посоката, в която започналият целувката наклони главата си, независимо дали е ляво или дясно, определя тази, в която и отговарящата страна ще се наклони. Ако мъжът започне да целува жената и наклони главата си надясно, то и тя след няколко секунди ще наклони главата си надясно. Разбира се, това инстинктивно движение е напълно разбираемо и цели да избегне дискомфорта, ако главите са движат огледално една на друга.



Знаете ли, че в някои страни, например Бангладеш, където също е проведено изследване за поведението по време на целувка, е забранено двойките да демонстрират подобна интимност и тя дори е цензурирана във филмите и по телевизията? Проучванията там сочат същите резултати, както и в останалите части от света, където дори и малките деца могат да видят влюбени да се целуват по телевизията и на улицата. Това означава, че накланянето на главата наляво или надясно е по-скоро природен инстинкт, отколкото поведение, което копираме от филмите.

Според психолозите начинът, по който се целуваме, е резултат от разпределението на сигналите, които мозъкът получава към двете му полукълба (като знаем, че при различните хора едното е по-добре развито от другото), както и от нивата на хормоните в дадения момент. Именно тези фактори ни карат да накланяме главата си на една страна, като по-често това е дясната.

Четете още: Нов емотикон на жена със забрадка разбуни духовете