Какво закусват по света? Сякаш класиката у нас включва баничка с боза или айрян (макар и да не е особено здравословно). Интересно е обаче какво закусват в други страни. Пък и не е лоша идея да опитаме някой път дори на шега да си приготвим закуска като в някоя друга държава и да се почувстваме леко екзотично, нали?

Бразилия

Там сутрин слагат на масата шунка, няколко вида сирене и домашно печен хляб. Към закуската пият кафе и студено мляко.

Куба

Традиционната кубинска закуска включва кафе с мляко и препечена филийка, която топят в кафето.

Англия

Всички сме чували за типичната английска закуска – яйца, наденички, бекон, боб и гъби. За да е още по-пълноценна и хранителна, понякога към всичко това добавят препечена на тост филийка и дебели резени сирене чедър.

Франция

И тук няма изненади - класическата ала франсе закуска в безсмъртната комбинация кроасан с масло плюс кафе. При желание за разнообразие можете да смените кроасана с бутер хлебче с течен шоколад.

Германия

Съвсем логично, на масата в Германия слагат студени меса, наденички, местни сирена и пресен хляб - съвсем стабилна и ударна закуска.

Индия

Традиционна закуска е "идли уада" – нещо като пита, направена от ферментирала леща, разбира се, овкусена с къри и чили, и бял ориз.

Италия

Черното кафе е запазена марка на Италия, но се оказва, че повечето италианци започват деня си с капучино и бишкоти.

Мароко

В Мароко не хапват нищо чак толкова специално - залагат на намазани с масло и мармалад или с масло и сирене домашно правени хлебчета.



Португалия

Португалците не са толкова придирчиви и често сутрин залагат на кроасани с мармалад или сирене, а към това добавят и каничка силно кафе.



Русия

Тук си правят домашни банички с извара или сирене. Обичат и ръжен хляб.

Турция

Турците закусват с хляб, сирене, масло, маслини, яйца, домати, краставици, мармалад, мед. Понякога слагат и суджук. Точно така - наистина стабилна закуска, с помощта на която можете спокойно да издържите до един по-късен обяд.



САЩ

Има различни разновидности в различните щати, но сред най-често срещаните храни на масата са яйца, бекон, палачинки и зърнени закуски с мляко.

Четете още: Когато сандвичите са истинско изкуство