В наши дни никак не са малко медиите, които коментират и презентират екзотични и нетрадиционни специалитети, предлагани във водещите ресторанти по света. Особеното при тях е начинът на аранжиране, както и приумиците на главния готвач при приготвянето. И тук ще ви представим няколко наистина интересни ястия, които ще ви заинтригуват и вероятно ще поискате да пробвате.

Червени плодове от градината

Ресторант Mugaritz (Рентерия, Испания)

Главният готвач на Mugaritz Андори Адурис прекарва няколко години в експерименти, докато успее да създаде "мехурчестата" структура от ягоди и червено цвекло. Адурис може да послужи за пример - преди няколко години неговият ресторант, удостоен с мишелиновска звезда, изгоря. Вместо да се отчая, испанецът бързо се зае да възстанови заведението и резултатът е налице - неговият шедьовър успява да привлече огромно внимание.

Кристален вятър

Ресторант Pierre Gagnaire (Париж, Франция)

Главният готвач Пиер Ганьер вдъхна нов живот на позабравените сладки „целувки“. За да направи белтъка в сладките въздушен, шеф готвачът използва някои от достиженията на така нар. „молекулярна кухня“. Сервирани, тези целувки блестят и изглеждат като кристални пръчици в чашка.

Блюдо "Гаргуйу"

Ресторант Michel Bras (Лагийол, Франция)

Всъщност това е салата. В зависимост от сезона шеф Мишел Бра подбира над 60 вида зеленчуци, треви, цветове и семена, които разполага, подобно на картина върху бялата чиния.

Палмова сърцевина

Ресторант Alinea (Чикаго, САЩ)

Петте парченца палмова сърцевина съдържат различни пълнежи - от ръжен хляб и трюфели до ванилов пудинг.

Блюдо "Нежен котлет край черна ряпа, маринован морков и семена горчица“

Ресторант Momofuku Ko (Ню Йорк, САЩ)

Обедното блюдо за 12 души, създадено от Дейвид Чанг, се отличава с това, че трябва да бъде поръчано 48 часа преди обяда. Причината е вакуумната технология, използвана за приготвянето.

Блюдо "Миди в марината"

Ресторант Bazaar by José Andrés (Лос Анджелис, САЩ)

Испанският ресторант отдава дължимото на средиземноморската кухня, сервирайки ги... в консервна кутия.

Блюдо "Киберяйце"

Ресторант Combal.Zero (Риволи, Италия)

Футуристичното блюдо на Давид Скабин представлява хайвер и яйца-пашот, сервирани в пластмасов мехур, имитиращ храната на космонавтите. Не е най-често поръчваното ястие, защото много от посетителите на ресторанта го смятат за неособено привлекателно на вид, но Скабин твърди, че няма нито един разочаровал се, след като го опита.

Четете още: Пет здравословни предложения за закуска