Това не е филмът „Гравитация“, това не е Сандра Бълок, а истинската история на една забележителна жена в дебрите на необятната Вселена. Астронавтът Пеги Уитсън подобри рекорда на НАСА за престой в космоса със златно постижение от 535 дни. Когато се завърне у дома през септември, дамата от Айова ще е регистрирала общо 666 кумулативни дни и отново ще пренапише космическата история на САЩ.

Абсолютният рекорд за пребиваване в космическото пространство принадлежи на руснака Генадий Падалка - 879 дни. Постижението на Пеги Уитсън заслужава не по-малко адмирации, защото доказва силата на волята и отдадеността на жените към толкова сложна и физически натоварваща професия като астронавтика. Доказва, че преследването на мечтите понякога трае дълго, струва много, но напълно си заслужава.



Звезда сред звездите

Пеги Уитсън е единствената жена в света, командвала две експедиции на Международната космическа станция (МКС). Държи и рекорда за космически разходки при дамите – 8 или 57 часа и 22 минути извънкорабна дейност. Освен всичко, тя е най-възрастният астронавт сред жените. 57-годишната дама в момента изпълнява третата си мисия, започнала през ноември миналата година, а най-хубавото е, че се чувства изпълнена с енергия и желание за нови подвизи, особено в изпращането на хора на Марс.

Всъщност, Пеги Уитсън е здраво стъпила на земята. Мечтае за съвсем обикновени неща – топъл душ, домашно приготвена храна, любимата градина и най-близките си хора. Надали ще се учудите, че съпругът й също работи за НАСА, само че като ръководител на отдел за молекулярни изследвания. Двамата се запознават като докторанти и вече 28 години поддържат прекрасни отношения. Ето защо Пеги Уитсън никога не се разделя с брачната си халка.

Самата тя се определя като интроверт, а скромността й веднага проличава в телевизионните интервюта. Тази ерудирана жена знае, че е постигнала много, но успехите не я замайват. „Не ме интересуват самите рекорди. Аз съм не съм тук заради рекордите. Те са важни за огромния брой хора, които направиха всичко това възможно, за НАСА, за прогреса на науката и това, че трябва да продължим напред“, коментира космическата рекордьорка, получавайки поздравления от учени, медии, политици, включително от президента Тръмп и дъщеря му Иванка.

Коя е Пеги Уитсън?

Повелителката на Космоса е родена през 1960-та година във фермерско семейство от малко градче в щата Айова. На 9-годишна възраст Пеги гледа по телевизията първите стъпки на Нийл Армстронг на Луната. И чува култовата фраза: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“. Така момиченцето решава, че иска да стане астронавт. Времето доказва, че това не е просто поредната детска фантазия.

Интересът на Уитсън към химията и биологията предопределят бъдещето й. Докато е в гимназията, тя постига блестящи резултати, заради което нейни учители опитват да я тласнат към медицината. Девойката обаче е упорита и последователна, защото има мечта за сбъдване. В годината на завършването й НАСА обявява подготовката на първия женски екипаж. Това окончателно накланя везните към скафандъра.

Уитсън признава, че тогава нямала никаква представа как се става астронавт. Но пък компенсирала със „здравословна доза инат“, за да върви напред.

И в крайна сметка успява

Тя гради научна кариера в областта на биохимията, а през 1988-ма постъпва на работа като изследовател по биохимия и биомедицина в Космическия център „Линдън Джонсън“ в Хюстън, щата Тексас. Извършва международно сътрудничество с руската страна, където е родена Валентина Терешкова – първата жена, излетяла в Космоса (1963 г). В средата на 90-те Уитсън е селектирана в тренировъчната програма за астронавти на НАСА, а през 2002-ра година идва ред за първата мисия. Мечтата е изпълнена.

Така започва космическата одисея на фермерската дъщеря, което не е била предопределена за космоса, а за нивата с царевица. На момичето, което преживява културен шок в големия Хюстън и продава пържено пиле на улицата, защото иска лиценз за частен пилот. На изследователката, която отказва примамливи оферти за работа от водещи учени по медицина. На жената, която надскочи Земята, защото вярва в себе си.

Автор: Ани Филева