Лошите навици могат да ни струват много - най-вече в здравословен аспект. Но тук искаме да ви обърнем внимание каква е реалната финансова равностойност на някои наистина вредни привички, които за жалост са ужасно разпространени. Eто изчисленията на изданието Bankrate, като сме ги привели в съответствие с цените на вредните продукти у нас:

Тютюнопушенето

Годишните разходи: 3000 лева

Горе долу толкова ще трябва да платят заклетите пушачи, които пушат над кутия и половина цигари на ден. Когато към това се добавят обаче повишените здравни и застрахователни разходи, както и вредата и последствията за околните "пасивни пушачи", реалните разходи набъбват значително. Парите, които можете да спестите за 30 години, ако се откажете от пушенето, са едни 90 000 лева само от цигари.

Алкохолът

Годишни разходи: 5000 лева годишно

Ако редовно пиете по нещо в барове, клубове и дискотеки, няма как да не сте забелязали, че всъщност харчите немалко пари, макар да има полза от това да сме красиви (мъже понякога просто решават да ни почерпят). В случай, че нямаме проблем с алкохола и си позволяваме да пием само в петък и събота по няколко коктейла, харчим по поне 5000 лева, без да имаме предвид рождени дни и специални празненства. В тази сметка изобщо не влизат парите за таксита след едно излизане до късно, както и евентуалните медикаменти, които могат да ни предпишат след увреждане на черния дроб, сърцето и високо кръвно налягане...

Лоши хранителни навици

Годишни разходи: по 1300 лева за всеки килограм над нормата

Лошите хранителни навици обикновено водят до наднормено тегло, което повишава сериозно шансовете за сърдечно-съдови заболявания и диабет. Изследвания на световни здравни организации сочат, че наднормен килограм води след себе си годишни разходи от над 1 600 лева при мъжете и около 1 300 лева при жените. Наднорменото тегло не само повишава шанса от заболяване, но води до увеличаване на рисковата премия при животозастраховането. А извън това, разбира се, са парите, които даваме за повече от нормалното ни необходимо количество храна.

Прекомерно харчене

Годишни разходи: около 2000 лева

Много хора имат проблем с контрола на разходите си и харчат прекомерно. Да, всички понякога се увличаме в шопинга - дрехи, обувки, чанти, бижута, грим... Нещата стават още по-лоши, когато харчим взети пари назаем особено от източници с високи разходи (каквито традиционно са кредитните карти). Така че замислете се следващия път, когато решите да направите една стабилна обиколка на моловете.

Четете още: Те доказаха, че по нищо не отстъпват на мъжете