Автор
Woman.bg

Трите топ десерта на лятото и най-подходящите вина към тях

Лятото е сезонът на дългите вечери, прекарани с приятели на открито, малките моменти, споделени на чаша вино и сладките и свежи изкушения, приготвени без много усилия. Това лято собственикът на кулинарния сайт „1001 рецепти“ Сандра Алексиева се вдъхнови от колекцията вина Verano Azur, Pixels и New Bloom, за да създаде три много лесни, практични и нестандартни рецепти за свежи десерти. „Поднасям ги с вино, защото са вечерни десерти по залез, защото са перфектният завършек на една романтична вечеря и защото клишето торта с кафе все някога трябва да има край. Важно е да се поднесат с добре охладено вино, което ще даде нотка елегантност и ще ви подтикне да се налсадите на десерта бавно, хапка по хапка, без да бързате.”, разказва Сандра, докато запретва ръкави в кухнята. Тя е сред най-слънчевите кулинари у нас.

Енергична, позитивна, пълна с идеи. Ето и нейните предложения за топ десерти това лято.

Нестандартно плодово Тирамису с ванилов крем и пресни малини

Време за приготвяне: 15 минути

Продукти:

250 г маскарпоне
4 с.л. подсладено кондензирано мляко
1 ч.л. ванилия
100 г бишкоти
100 мл кафе
100 г малини
мента

Начин на приготвяне:

В блендер се поставят маскарпонето, ванилията и подсладеното кондензирано мляко. Разбиват се до получаване на сладък пухкав крем. Бишкотите се начупват на парченца, топят се в горещото кафе и се подреждат на дъното и стените на десертни купички. Заливат се с крема от маскарпоне и десертът се заглажда. Върху него се подреждат пресните малини и десертът се декорира със свежа мента. Поднася се с добре охладено бяло вино Verano Azur, което е купаж от Совиньон Блан и Вионие 2016. Всичко в това вино – от дизайна на бутилките и етикетите, до вкуса разкрива слънчевата страна на живота. Произведено в стила на Новия свят, ароматно и леко, то разказва за лятото, за разговорите с любимите хора с прохладните вечери, за срещите с приятелка на по чаша вино. Това е виното, създадено, за да се вписва лесно към простите и съвършени удоволствия в живота. Ще разпознаете Verano Azur по цветните етикети.

Десерт с миди в черупки, ябълки и бадеми

Време за приготвяне: 20 минути

Продукти:

300 г миди в черупки
1 с.л. масло
100 мл бяло вино PIXELS Совиньон блан
1 ябълка
2 с.л. захар
20 г бадеми
сметана

Начин на приготвяне:

Пресните миди се накисват в студена вода веднага щом ги занесете у дома. След това черупките им се изтъркват в четка и се почистват от висящото мустаче, с което са били прикрепени. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата. След това в тенджерка се загрява маслото. Щом се разтопи се добавят почистените миди в черупка, заливат се с бялото вино и се захлупват с капак. След 5 минути се преместват от котлона и се оставят да се охладят. След това се разтварят без да се отделят двете половинки на черупката една от друга. Ябълката се обелва и нарязва на много ситни кубчета. Заедно със захарта се поставя в тиган и ябълката се готви, докато захарта се разтопи и плодът се карамелизира. С тази плънка се пълнят празните половинки от черупката, а в другата, където е разположена мидата се добавя суров бадем. Ябълковата плънка се украсява с бита сметана.

Десертът се сервира с охладен Совиньон блан на PIXELS. Свеж цвят със зеленикав оттенък. За това трябва да следите още от пръв поглед във виното. На нос, както казват професионалните дегустатори, ще усетите аромати на плодове със зелена кора. Но най-важното вкусът ще ви спечели с цитрусова свежест, хармония и дъх на окосена трева. PIXELS е вино, създадено „с внимание към всеки детайл“.

Печени круши в розе със сирене Бри, хрупкави ядки и карамел

Време за приготвяне: 30 минути

Продукти:

2 круши
100 г сирене Бри
40 г бадеми
5 с.л. захар
100 мл розе New Bloom Winery

Начин на приготвяне:

Крушите се разполовяват и издълбават. Поставят се в тавичка с разрязаната част нагоре и в тях се поставят парченца сирене Бри. Заливат се с розе New Bloom Winery и се покриват с алуминиево фолио. Запичат се за 15 минути при 200 градуса, след което се изваждат, поливат се с образувалия се винен сос и се поръсват с нарязани печени бадеми. Захарта се поставя в тиган с незалепващо покритие и се разтопява до получаването на карамел, с който се полива десерът.

Крушите се сервират веднага, но и охладени са много вкусни. Поднасят се с чаша охладено розе на New Bloom Winery (от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира, реколта 2016). Залезът и качественото розе винаги са си приличали, казва Сандра. Носят подобен цвят и те приканват да помечатеш за море...