Хората са в добро настроение на закуска, но стават по-кисели с всеки изминал час. Вечер обаче настроението им се подобрява. През почивните дни се наблюдава почти същият модел.

Учени от Корнелския университет анализираха над половин милиард послания в Twitter от цял свят. Те проследиха колко често в постовете се промъкват думи, свързани с щастие в различните часове. Резултатите им показват, че хората са най-щастливи през уикенда. През останалите дни пътуването и стресът в службата развалят настроението им.

Четете още: Любимият плод издава що за човек си - II част

Това обаче не е единственото обяснение за влошаването на настроението през деня. Според учените роля имат естественият ритъм на тялото и сънят. През уикендите например настроението е най-високо малко по-късно сутринта, но повечето хора тогава се излежават. В началото на деня хората са най-ведри, защото са освежени от съня. По-доброто настроение в почивните дни се обяснява това, че тогава се събуждаме естествено, а не когато иззвъни будилникът.

Четете още: Как да бъдем щастливи

За изследването си проф. Майкъл Мейси е анализирал с мощни компютри 509 милиона послания в Туитър, изпратени от 2,4 милиона души от 84 държави. Той проверил за честотата на думите "фантастичен", невероятен", "весел" и други подобни, които съответстват на добро настроение, спрямо думи за тъга, гняв и притеснение. Резултатите показват еднакъв модел по целия свят, независимо от културата, религията, държавата. Само ефектът на уикенда варира леко в зависимост от работните дни през седмицата в различните държави. В Обединените арабски емирства, например, хората са най-щастливи в петък и събота, когато са почивните дни.



Източник: БТА