"Бъдещето е вече тук!", би въкликнал някой самозван писател фантаст от 80-те години на миналия век, ако можеше да види съвременните технологии, които са неизменна част от ежедневието. Колегите от американския портал Movoto пък са съставили списък от десет технологично изобретения, които скоро ще станат неизбежна част от живота ни и ще променят домовете ни. Да, някои вече съществуват, но съвсем не всички са масови.

Термостат

Много хора изобщо не забелязват как сметката им за отопление расте чак до края на месеца. Управлението на температурата на дома обаче е една от основните направление на новото, по-екологично оформяне на дома. Термостатът на бъдещето ще може да контролира температурата на дома в зависимост от това дали сте у дома, или не и какви са температурите навън. И дори ще има подобие на изкуствен интелект, като следи телесната ви температура и регулира стайната.

Онлайн системи за управление на дома

Да следите какво се случва в дома ви през мобилния телефон с помощта на приложение съвсем не е новост, но е и тенденция, която ще се развива в бъдеще. Ще можете да контролирате разходите си за вода, електричество и отопление отвън и няма да ви се налага да се прибирате, ако случайно се колебаете дали не сте забравили да заключите. Пералня, миялна, телевизор, печка - всичко ще може да се включва от разстояние чрез смартфона ви (някои от тези функции съществуват и сега, но са само за наистина високия ценови клас, а скоро ще бъдат масови и достъпни за всички).

Истинска енергоспестяваща крушка

Енергоспестяващите крушки също съвсем не са новост, но това не означава, че са достигнали своя оптимален вид, полезност и визия. Стремежът е осветлението на дома ви в бъдеще да е с почти нулев разход на енергия, а и да бъде максимално наподобяващо дневната светлина, за да не товари очите ви.

Кухненски таблет

И сега мнозина не могат да се разделят с таблета си, но в бъдеще тенденцията е поставката за таблети да стане задължителна част от кухненското оборудване. Така ще можете да следите рецептата, докато готвите, да гледате видео съвети за някоя вкусотия, да водите видео-разговор с любимия или просто да не пропускате любимия си сериал, докато творите чудесии в кухнята.

USB-розетки

Все повече устройства се зареждат с USB–кабел и някои хотели по света вече се опитват да наложат това като стандарт. В бъдеще розетките с USB-вход ще станат стандартни за удобство навсякъде, включително на обществени места и в домовете.

Безконтактна тоалетна

Е, контактна е, защото все пак ще я използвате. Но пък ще разполага със сензор, който ще следи за приближаването на човек и автоматично ще вдига и сваля капака на тоалетната. Така че ако живеете с приятеля/мъжа си, няма да имате вечния спор с вдигането и свалянето на капака, а и наистина звучи като нещо от бъдещето тоалетната ви да е "умна", нали?

Домашен 3D-принтер

Какво можете да отпечатате на него? Всичко от детски играчки до неголеми предмети за дома по ваш вкус. Цените на 3D-принтерите все още са в кръга на шестцифрените суми, но е реалистично да очакваме, че до десетилетие ще са в почти всеки дом.

Онлайн ключалка

Професията на ключарите скоро ще е част от миналото – специалисти прогнозират, че само след няколко години масово ключалките ще започнат да бъдат заменяни с устройства, които отключват и заключват дома ви през интернет или bluetooth. Така ще можете да сте сигурни, че например домашният ви сейф или килерът (където може би държите нещо тайно?) ще са защитени от любопитни очи и ръце.

Онлайн системи за сигурност

За разлика от обичайните системи, тези няма нужда да бъдат поставяни на определено място - може да са в най-обикновен шкаф и дори няма да заемат много пространство. Най-хубавото е, че ще ви уведомяват за движение в дома ви с SMS или съобщение в предпочитана от вас социална мрежа. Разбира се, настройката ще бъде прецизна, и няма да ви тормози, докато домапният ви любимец се разхожда от стая в стая.

Умни саксии

Обичате цветята, но все нямате време да се грижите за тях или просто забравяте? Умните саксии на бъдещето обаче ще бъдат свързани с вашия компютър и ще ви подават данни за състоянието на растенията. Цялата работа по поливането и осветлението, разбира се, също няма да изисква вашето участие - всичко ще бъде свързано със сложна система за напояване и изкуствена светлина, имитираща слънчевата при неналичие на такава.

А вие какви нововъведения мечтаете да имате в дома си скоро?

Четете още: 6 трика, за да се будите свежи сутрин