Разбира се, такъв наръчник не съществува. Но след проучване и анкетиране на хора от всякаква възраст, колегите от Business Insider sа резюмирали няколко съвета, които могат да ни помогнат да не сме нещастни. А, както е писал самият Достоевски, човек е нещастен, защото не знае, че е щастлив. Нека знаем!

Харчете пари за други хора

Харченето на пари за други хора (вместо за вас) ви кара да се чувствате по-щастливи, показва проучване публикувано в Psychological Bulletin. Според резултатите от проучването "най-щастливите хора са тези, които дават най-много, независимо от това какво са получили" и винаги се чувстват по-добре, като даряват за благотворителност и за близките си, вместо да харчат пари за себе си.

Опитвайте нови неща.

Хората, които предприемат приключения, опитват нови неща и избягват рутината, по принцип са по-щастливи, показват проучвания. Експериментите с нови хобита и интереси също така поддържат двигателната функция и стимулират мозъчните вълни.

Спрете категорично да защитавате гледната си точка

Индийският лекар, мислител и писател Дийпак Чопра твърди, че поддържането на неутрална позиция е най-добрия начин човек да бъде щастлив. Налагането на вашата гледна точка на някой друг, който не е съгласен с вас, на практика няма да ви направи по-щастливи - най-много да ви ядоса неразбирането му. "Можете да спестите 99% от психологическата си енергия и да се чувствате по-щастливи, ако спрете да защитавате гледната си точка", казва Чопра.

Спете поне по шест часа на нощ

Най-щастливите хора спят непрекъснат сън от минимум 6 часа и 15 минути на нощ според проучване, поръчано от британската компания Yeo Valley. Като част от проучването хора на възраст между 18 и 65 г. били накарани да оценят щастието по скала от 1 до 5. Тези, които спели по най-малко 6 часа и 15 минути на нощ, дали най-високи оценки.

Намерете си поне 10 приятели

Възрастните, които споделят, че имат поне 10 добри приятели, са доказано по-щастливи от тези, които могат да преброят 5 или по-малко свои близки, според проучване на Нотингамския университет. Колкото повече приятели има човек, толкова по-щастлив се чувства. Проучването заключава, че трябва да поддържаме приятелствата си, за да повишаваме личното си щастие.

Намерете си подходящ партньор

Връзките с нашите половинки имат огромно влияние върху щастието ни. Хората, които имат връзка, като цяло са по-щастливи от другите, а съпрузите се чувстват най-добре и сигурни, независимо дали са щастливо женени или не, сочи проучване на университета Корнел. Колкото по-силно е обвързването, толкова по-щастливи са хората във връзката, сочат резултатите.

Четете още: Още десет златни правила в етикета за всяка дама