Астрономическото лято вече настъпи, морето е топло и ласкаво и да... време е за онези специални емоции, които само горещите месеци са способни да предизвикат. Този уикенд стартира и парти сезонът в Лозенец, а сред акцентите в лятната програма на култовата Hacienda и това лято ще бъдат много арт събития, live концерти, ексклузивен театрален фестивал и изложби.


„Всяка година ние залагаме на нови инициативи. По тази причина аудиторията, която посещава Hacienda Beach в Лозенец, непрекъснато се разширява и ние се радваме освен на лоялна публика, която идва при нас всяко лято и на много нови лица, които оценяват усилията ни. Опитваме се да привличаме хора, чрез организирането на повече тематични събития, като изложби, концерти и театрален фестивал. Традиционно нашата сцена е място за изява на български творци. Публиката ни е свикнала и очаква новите ни проекти с нетърпение”, заяви родният меценат Димитър Тодоранов.


Татяна Лолова, снимка Булфото

И като говорим за театър, това лято той ще бъде наистина качествен - фестивалът „Арт Поток“, който се организира от Hacienda и Община Царево ще се проведе от 17 до 23 юли. Представленията ще се играят на сцената на местното читалище. Големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова ще са част от второто издание на културния форум. Зрителите ще гледат Мутафова в култовото представление „Госпожа Стихийно бедствие“ от Алдо Николай, а Лолова ще представи моноспектакъла „Дуенде“ от Федерико Лорка. Останалите пиеси, на които ще се насладят жителите и гостите на Царево са „Ако Роналдо беше Чехов“ и Дубльори“ от Кенан Тополян, и двете постановка на Елин Рахнев и Хасковския драматичен театър. На сцената ще оживее и комедията „Мъжът на жена ми“ от Миро Гарван, постановка на Мариус Куркински с участието на Мария Сапунджиева, Кирил Ефремов и Ненчо Илчев.


И това лято акцент в „Арт Поток“ ще е изобразителното изкуство. Изложбата „Стефан Божков и приятели“ ще представлява микс от различни стилове, а темата ще е любовта и отношенията ни един към друг. В нея ще вземат участие творците Моника Попова, Валери Чакалов, Евгени Йонов, Валентин Ангелов, Камен Старчев, Георги Миленов, Петринел Гочев, Деян Янев, Калоян Илиев-Кокимото и други.
По време на феста за първи път ще се състои и общ концерт на култовите български рок-групи „Ера“, „Тангра“ и „Гравити Ко“, които се събират специално заради „Арт Поток“. Фронтмените Димитър Ковачев-Фънки, Станислав Сланев-Стенли, Иво Чалъков и Стефан Попов вече подготвят и специален репертоар за феновете си.


Това лято в Лозенец ще стартира и инициативата Prаy for Bulgarian poetry. Седем приятели на Hacienda са подбрали части от произведения на седем български поети, вдъхновени от морето и любовта. През седем поредни четвъртъка, по улиците на Царево и Лозенец, на разрешените за това места, ще бъдат разлепени плакати с отпечатаните стихове. „Вярваме, че ще накараме много от минувачите да спрат и отделят по няколко секунди, за да прочетат уникалните стихове. А и също, че всеки, който се докосне до поезията, ще остане малко по-добър, по-усмихнат и влюбен в човека до себе си и морето“, сподели Тодоранов. Произведенията ще бъдат избрани от екслузивни личности, като Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний, Джими Найденов - преподавател по журналистика, Димитър Тодоранов – Hacienda, Любо Киров - музикант и певец, Митко Щерев - композитор, Роси Кота - писателка на приказки, Стефан Божков – художник и Татяна Лолова – актриса.