Времето постепенно се затопля и моментално си се представяме с коктейл с чадърче на шезлонг на някой плаж със златен пясък и безумно синьо море или океан. Има немалко любими коктейли, за които си мечтаем да са по-често в чашите ни. Ако, разбира се, са добре приготвени. Няма нищо лошо в това обаче да имаме малко повече информация за самите коктейли и как (ако поискаме, разбира се) да ги приготвим сами в домашна обстановка.

Мохито

5-6 листа мента
1/2 или 1 лимон - сок и резен за украса
сок от захарна тръстика
60 мл бял ром
100 мл газирана вода
натрошен лед

Името на коктейла mojito е умалително от думата mojo, която означава "африканска магия". А с приготовлението можете да се справите лесно сами: листата мента се слагат в подходяща чаша, добавя се лимонов сок и захарен сироп. Разбърква се, като се намачкват ментовите листа, за да пуснат вкуса и аромата си. Добавят се ромът, газираната вода и ледът. Украсява се с парче лимон или лайм. Ако искате да поглезите някой мъж с коктейл, можете да му предложите варианта на Ърнест Хемингуей за този коктейл - той е замествал газираната вода с шампанско. Но ние със сигурност не бихме рискували да изпием няколко такива...



Дайкири

40 мл бял ром
сокът на 1 лайм
6 ягоди
1 с. л. захарен сироп
няколко кубчета лед

Ягодите се пасират и заедно с останалите съставки се поставят в шейкъра. Сместа се консумира охладена. Това, разбира се, е рецепта за ягодово мартини.



Ако обаче искате да приготвите дайкири и на някой господин, заложете на варианта (отново!) на Хемингуей - "папа добле". Тук и необходимите съставки са различни:

натрошен лед
З части бял ром
½ част ликьор "Мараскино"
1 част сок от зелен лимон
1½ части сок от грейпфрут
резенчета грейпфрут

Разбърквате всички съставки в шейкъра, а за украса използвате резенчетата грейпфрут. Това дайкири е значително по-силно от стандартното ягодово, така че внимавайте, ако решите и вие да го консумирате. (Или поне добавете захарен сироп, макар че легендарният писател никога не го е правил.)

Маргарита

2 части текила
2 части сок от зелен лимон
1 част портокалов ликьор (Куантро или Трипъл Сек)

Всички съставки се разбиват в шейкъра с лед, след това се прецеждат и изсипват в чаша. С парченце лайм овлажняваме ръба на чашата, а след това се "овалва" в сол, така че да остане достатъчно от всички страни. Украсяваме с парченце лайм. Именно маргаритата е един по-спокоен начин да консумираме текила (а не на шотове), пък и е прекрасен и много подходящ за горещите месеци.



Cosmopolitan

50 гр. водка
15 гр ликьор Cointreau
1 с. л. лимонов сок
няколко капки боровинков сок

А приготовлението е повече от лесно - всички съставки се разбъркват в шейкъра, а евентуално след това чашата се украсява с резен лимон. Докато коментирахме колко обичаме самия коктейл, Ана Островска се намеси: "Космополитън е наложен в попкултурата от Кари Брадшоу и приятелките ѝ в "Сексът и градът"" и подчерта, че самата тя никак не харесва сериала. За разлика от нас!

Четете още: Вили Рай: Ако искаш да бъдеш певица, трябва да се откажеш от всичко



Sex on the beach

30 мл водка
10 мл малинов ликьор
10 мл пъпешов ликьор
30 мл сок от ананас

Приготовлението пак е стандартно: всички съставки се разбиват в шейкър. Важно е обаче после да добавите повече лед в чашата (затова по-добре тя да е висока, а не коктейлна). За декорация може да се използва резен ананас или стрък мента. Коктейлът не е задължително за "по тъмно", но ви предупреждаваме: съдържа водка и два вида плодов ликьор, така че трябва да се консумира отговорно. Дори в домашна обстановка и дори да не смятате да превръщате в реалност името на самия коктейл.



Джин-тоник

Съставките съвсем логично са джин и тоник, с добавка на лайм или лимон и лед. Съотношението на джина към тоника варира от 1:1 до 1:3, но ви препоръчваме все пак тоникът да надделява.

Bloody Mary

водка
доматен сок
сос Уорчестър
сос Табаско
целина
сол
черен пипер
лимонов сок

Много професионални бармани твърдят, че не е нужно да се използва шейкър за получаването на хомогенна смес. Просто слагате всички съставки и разбърквате в чашата със стрък целина. Няколкото капки лимонов сок за финал добавят свежест и приятен аромат. Едната версия около името на коктейла е свързано с кръвожадната първа съпруга на Хенри VIII, но според друг източник всичко отново е свързано с Хемингуей - той нарекъл така коктейла (който консумирал не къде да е, а в Риц) на емоционалната си съпруга Мери Уелч. А и твърдял, че след консумацията на Bloody Mary дори тя не можела да го надуши, че е консумирал алкохол. Ние все пак не ви препоръчваме да си правите подобни експерименти и да се опитвате да се криете от любимите си мъже така.



автор: Благовеста Дамянова

Четете още: Тази жена ще отвее всеки мъж