Усещането вероятно ви е познато: жегата навън започва да ви притиска от най-ранна утрин, прониквайки безмислостно през щорите на прозореца. Ако бяхте на работа вече щяхте да сте в офиса, където поне е хладно. Но сте си в къщи и като по чудо сте останали в града, а не сте се насочили към морето.

Горещите дни се редуват с дъждовни, но и в двата случая за вас остава въпросът: как да си почина, къде да отида и какво да правя в София през лятото?

Ето няколко идеи, които може да са ви полезни както за нетърпимо горещите дни в столицата, така и за дъждовните моменти.

Ако е жега – идете на басейн

По-скоро на плаж с басейн. Така хем ще можете да се насладите на удоволствието да поплуванете, хем ще можете да направите тен, без да е необходимо да ходите на Черноморието или в Гърция. Ако към удобния шезлонг и чадъра се прибави и хладно питие, изживяването е меко казано приятно. А ето и опциите за градски плаж:

Спартак

Вероятно най-централния столичен плаж, на който можете да отидете, е този към фитнес и спа „Спартак“ на бул „Арсеналски“ 4. Откритият басейн е 25 метра и това лято работи от 8:30 часа сутринта до 19 часа вечер. Цените за вход през седмицата са 6 лв, а събота и неделя - 7 лв. Ако изберете този вариант, по-добре идете на плаж през седмицата, иначе със сигурност ще има твърде много хора.

Отделно на същото място можете да се възползвате от SPA процедурите. Ако сте фенове и на фитнеса, е добре да знаете, че спа и фитнес картата за „Спартак“ е на цена 50 лв. за един месец.

Дианабад

Не особено далеч от центъра – в квартал „Дианабад“, се намира едноименният плувен комплекс, който след ремонт и освежаване вече работи (без зелените мокети, които единодушно бяха мразени от посетителите преди ремонта). Цените са 10 лв. за вход и 8 лв. за шезлонг, което определено е скъпичко, но пък басейнът е чист, а и високият вход е възможно и да ви осигури спокойствието, от което се нуждаете.

Raffy Bar & Gelato Pool

На адрес бул. „Симеоновско шосе“ 97А можете да хапнете, пийнете и да се печете на слънце край открития басейн на Raffy. Цената на входа, който включва шезлонг, постелка, чадър и минерална вода от 0.5 л. е 10 лв. Ако отидете с приятели и си наемете шатра, към която да ви донесат плато плодове, бутилка шампанско и минерална вода 1 л., ще трябва да се бръкнете с 40 лв. Един съвет: ако искате да сте сигурни, че за вас ще има място, е най-добре да направите предварителна резервация на телефоните, посочени във фейсбук-страницата на Raffy.

Разходка до басейна в Банкя

PoolBar Mineral&Relax Bankya се намира на ул. „Цар Освободител“ №2 в курортното градче, което въпреки че се води район на София, не е чак толкова близо. Всъщност до Банкя се движи и много добър и удобен влак от Централна гара, с който нищо чудно да стигнете по-експресно, отколкото с колата.

Откритият басейн в Банкя има вход от 15 лв от понеделник до четвъртък и 20 лв в петък, събота и неделя. Имайте предвид, че в цената е включено използването на чадър и шезлонг, което е доста удобно. Важно е да се знае и че басейнът работи чак до 21 часа, а ресторанът към него – до 24 часа. Това значи, че не е необходимо да бързате с прибирането.

Минерален басейн Корали, Панчарево

Откритият басейн „Корали“ в Панчарево (на 15 мин. път с кола от София по „Самоковско шосе“) е единственият от изброените с естествена минерална вода. При извора температурата е 49 градуса по Целзий, а в самия басейн е 31 градуса.

Това означава, че в големите жеги няма как да разчитате на плуване във водата, за да се разхладите. Отделно водата е лечебна, затова проверете какви са нейните свойства на сайта на „спортно-развлекателен комплекс Корали“, преди да отидете.

„Корали“ са най-забавни с приятели и когато няма много хора (не един и двама души се оплакват от силната музика). За предпочитане е да идете по-късно следобед и през работната седмица. „Корали“ е отворен до 19 часа, ако е съди от информацията на сайта.



Ако е дъждовно – пътувайте, ходете по галерии и играйте билярд

Дъждовното време сериозно ограничава възможностите за приятно прекарване в града, но пък е изключително подходящо за предприемане на нови предизвикателства – например за тръгване на път.

Ако шофирате – тръгнете на път, когато времето е мрачно – така шансът да се почувствате зле от слънцето, докато шофирате или се возите, значително намалява. Погледнете прогнозата за времето и планирайте: ако има облаци в небето и вали леко (а и да е обилно, какво от това?) защо не запалите колата или не вземете автобуса и не отидете например до Пловдив? Негласна истина е, че когато в София е мрачно, Пловдив е облян в слънце.

Мрачното време е идеално и за посещение на галерии.

Не е задължително да ходите до галерията за съвременно изкуство „Сариев“ в Пловдив, където на 14 юли ще е откриването на изложбата „Хора, Години, Живот“ на Димитър Шопов (препоръчваме!). Всъщност е много вероятно все още да не сте видели юбилейната изложба на Иван Милев в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Ако е така: срамота! Добрата новина е, че картините на един от най-добрите български художници могат да се видят до 6 август.

Няма нищо по-хубаво от лошото време, когато става дума за игри.

STIX Bar & Billiards се намира в подлеза на НДК и е отворен 24 часа в денонощието. Тук можете да се „разцепите“ от бири и билярд, както и от дартс, джаги, въздушен хокей. А иначе уикендът започва в петък с шотове... Събирайте който от бандата е още в София и хайде!

А ако не обичате билярд, то защо не се пробвате на боулинг?

Galaxy Bowling е съвсем близо до STIX – на пл. „България“ 1. За да ви е приятно обаче е най-добре да сте минимум 3-ма души. Цената е 4 или 6 лв на човек на игра в зависимост дали е преди или след 16 часа следобед.

А ако все така вали и не ви се излиза – опциите ги знаете: хващайте книга или си дръпнете любимия сериал. Така или иначе обикновено нямате време за тези неща, защо да не се възползвате точно сега?

Автор: Марина Стоименова