Да, да направиш вкусни сандвичи понякога е изкуство, но какво ли би се случило, ако опитаме да превърнем обикновен сандвич в копие на известно произведение на художник? Не сме първите, които са се сетили. 29-годишната Ида Скивенс от Норвегия прави точно това - пресъздава творби на известни художници върху домашни сандвичи. Тя нарича проекта си Art Toast Project и има над десетки хиляди последователи в Instаgram. След като снима и покаже творбите си в сайта, Ида признава, че без грам притеснение ги изяжда. Снимките обаче остават и тук ще ви покажем няколко от тях.

Салвадор Дали е любимият художник на Ида и тук тя се е постарала да пресъздаде "Постоянството на паметта – памет за взаимовръзката между пространство и време". За оригинала самият Дали признава, че е препратка към идеята на древногръцкия философ Хераклит, който твърди, че темпоралният фактор е привнесен изкуствено и всъщност истинското време се измерва с протичането на мисълта. А колко идеална е метафората часовниците да бъдат "изобразени" с помощта на топено сирене?

Творчеството на Фрида Кало е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, така че съвсем не изглежда нелогичен погледът на Ида към един от най-популярните 55 автопортрета на художничката върху сандвич. Не са пропуснати специфичните отличителни детайли, така че моментално можем да познаем Фрида.

"Викът" на Едвард Мунк от 1893 г. е една от най-интерпретираните в различни жанрове и попкултурни трактовки картина за всички времена и това съвсем не е случайно. Ида обаче се е постарала да пренесе върху сандвич максимално близка до оригинала версия, носеща полъха на класическия импресионизъм. Интересен факт е, че на въпроса за тази картина "Защо крещи?", Мунк веднъж шеговито отговорил: "Изгубила си е чантичката".

Винсент Ванг Гог е автор на над 900 картини (поне според официалната информация, а и на над 100 скици, ескизи и обикновени драсканици), но вероятно "Слънчогледите" е най-популярната му творба. Версията на Ида не носи толкова полъха на постимпресионизма, но със сигурност е вкусна.

Пабло Пикасо не е известен само със създаването на кубизма, а и с изключителното си простанствено виждане на форми и лица. И погледът му към портретите е наистина специфичен, както личи и от сандвичното претворяване от страна на Ида.

Когато видите драсканици с различни цветове, има два варианта: или са именно драсканици с различни цветове (обикновено дело на малко дете), или това е мегаскъпа картина на изключителния Джаксън Полък. В сандвич-версията Ида се е постарала да пресъздаде именно това - хаоса, цветовете и привидната липса на логика при абстрактния експресионист.