Всички познаваме поне един представител от породата на нарцисите. С тях комуникираме трудно, особено ако това, което казваме, не им харесва.

Обикновено тези хора имат чувство за хумор и компанията им е приятна, но определено имат и своите особености, които неведнъж са ви учудвали. Какво е да си нарцис и кои са характерните им черти и мисли?

Нарцисизмът е вид личностно разстройство, което много от нас притежават

Нарцисите са онези очарователни хора, които обичат себе си повече от допустимото и често се чувстват неразбрани от другите. Същевременно отчаяно търсят одобрението им. Истината е, че всеки от нас има нарцистични наклонности, но при някои те са по-силно изявени.



Постоянно изпитват нуждата да бъдат одобрявани и харесвани от другите

Въпреки че не го казват или показват, всъщност за тях е важно да бъдат приети положително и светът да им се възхищава. Те живеят с твърдото убеждение, че са необикновени, неповторими и твърде значими, за да бъдат подминавани по улиците просто така. Убедени са, че са по-талантливи и знаят много повече от другите.

Никога не споделят неуспехите си и не издават слабите си места

Защото са обсебени от идеята да не изглеждат уязвими и раними в очите на останалите. Истинският нарцис винаги е готов да се защити и да покаже превъзходството си.

Съчувствието не е сред качествата им

Те просто не са склонни да "влизат в обувките" на другите и да се поставят на тяхно място. Не биха могли да страдат или да се радват заедно с вас, защото по този начин ще изместят центъра на внимание от себе си, а това е непростимо за всеки нарцис. Те са прекрасни манипулатори и определено знаят как да постигнат своето с лекота.

В много от случаите нарцисизмът е резултат от проблемно детство

Обикновено нарцисите са едни пораснали деца, които цял живот не са получавали необходимото внимание, или обратното - радвали са се на твърде много родителско внимание и възхищение.

Какво си мисли всеки нарцис и как се чувства в кожата си?

Те са убедени, че са безгрешни и всеки, който се опитва да ги промени, получава огромна черна точка.

Често те не изпитват чувство на вина, тъй като в своите очи винаги взимат правилните решения и винаги са справедливи спрямо другите, трудно биха разбрали и защо някой би им се разсърдил за каквото и да било. Грешките им са винаги простими. Нарцисите не откриват проблема в себе си, което в повечето случаи ги поставя в неприятни ситуации, но за щастие те не ги приемат тежко, заради което другите ги намират за студенокръвни. Освен това изразяват истинските си чувства и емоции много пестеливо.

Кой е най-правилният подход към нарциса?

На първо място е най-важно да не се опитвате да го промените. Бъдете сигурни, че под пластовете самочувствие се крие един неуверен и чувствителен човек, който има и своите добри качества и с по-внимателно общуване бихте могли да ги откриете. Приемете факта, че този човек е по-различен и ще бъдете очаровани дори от странностите му. Ако имате служебни отношения с нарцис, се фокусирайте повече над идеите и работата, отколкото над емоциите. Обикновено те са духовити и творчески натури с новаторско мислене.

Винаги поставяйте граници между себе си и нарциса

В противен случай ще се превърнете в отдушник за него, което би могло да бъде много тежка роля. От друга страна понякога повлияни от силни емоции, те могат да ви наранят, изричайки обвинения и обиди по ваш адрес. Не очаквайте извинение, защото те никога не грешат. Не се доверявайте изцяло на преценката им за вас, тъй като те на първо място ще се опитат или да ви спечелят, или да ви пренебрегнат, в зависимост от собствените си нужди и интереси.



Трябва да знаете кога да отстъпите и кога да си отидете

Нарцисът е настъпателен тип, който може да бъде твърде обсебващ и натоварващ и когато това започне да се отразява на настроението ви, е добре просто да прекъснете контакта за известно време.