Фактът, че си специалист по психотерапия и работата ти е свързана с това да лекуваш хората от депресия, не означава, че автоматично си имонизиран от неприятното чувство на тъга и тревожност. Един от основните симптоми на депресията е невъзможността да се отърсиш от негативните си мисли. Червената лампичка на психолога веднага светва, но какво прави той в тези непреодолими моменти? Първото нещо е да се опита да успокои ума си с няколко кратки медитации, които да насочат вниманието му към по-позитивни емоционални състояния като съчувствие и благодарност.

Какво още правят истинските психолози, за да се чувстват добре, вижте в следващите редове:

1. Смеят се

Хуморът е любимото средство на психолозите за справяне с депресията. Весела компания или любимият ви ситком, няма никакво значение, стига да ви накара да се посмеете малко. Смехът ни напомня, че животът има и положителна страна.



2. Тренират


Точно както смехът, така и физическата активност прогонват лошите мисли от съзнанието ни. По време на усилена тренировка ние сме фокусирани изцяло върху упражненията, които тялото ни извършва, и черните мисли моментално се разсейват.



3. Занимават се с творчески дейности

Творчеството е чудесен и полезен начин да ангажираме ума си с нещо различно от мрачни прогнози за бъдещето. Освен това ни помага да се научим да контролираме мислите си и сами да режисираме нашите настроения.



Четете още: Неподозирани факти за човешката психология

4. Разговарят с приятел

Толкова е просто, взимате слушалката и набирате номера на най-добрия си приятел. Ако имате време и възможност, разбира се, е по-добре да се видите на по чаша кафе и да се насладите на един стойностен разговор за живота и неговата необятност. Чувството, че не сме сами, е необходимо на нас, човеците, за да се справим с мрачните сценарии на нашето въображение.



5. Хранят се здравословно


Здравословната диета ще ви направи по-самоуверени и щастливи от живота. Премахнете от менюто си храни с много добавена захар и консерванти, пийте повече вода и забравете за кафето. Тези лесни стъпки ще ви отведат към балансиране не само на теглото, но и на ума ви.