Автор
Woman.bg

Как да се превърнем в по-добра версия на себе си

Представи си, че си своята най-добра приятелка. Какъв съвет би дала на себе си?

На първо място – Порастни! Време е да събереш багажа на малкото момиченце в теб и да и я изпратиш да си ходи. Наивността, сляпата вяра в приказките и позицията на жертва няма да допринесат с нищо! Светът се е променил. Ти си се променила. Трябва да го приемеш. Бъди реалист. Не е толкова трудно, нито мрачно. Когато си дадеш сметка, че животът всекидневно те изправя пред трудности и предизвикателства, за да те направи по-силна, ще спреш да летиш в облаците.



Не, това не са празни приказки и в този ред на мисли няма да има нищо, което да те успокоява.

Вече никой не те потупва по рамото. Никой не ти се кара. Ти си тази, която трябва да прави равносметка за успехите и провалите. И повярвай ми, ще имаш еднакво много и от двете.

Остави настрана очакванията си. Те са хубаво нещо, но само в премерена доза.

Очаквай най-вече от себе си. Другите да си носят отговорност сами. Събитията често са толкова преплетени, че последното, в което трябва да вярваш е, че са под контрол.

Изясни се със себе си - в какво си добра, в какво не? Какво харесваш в себе си и какво искаш да промениш? Какво желаеш да постигнеш в живота си? И действай!

Поставяй си цели. Постоянно. Както малки и краткосрочни, така и големи – планирай.

Планирай седмицата си. Натоварването. Тренировките. Уикенда.

Давай най-доброто от себе си, за да си сигурна, че това ще ти донесе удволетворение. Дори когато нещата не се получават както ти искаш.

В живота и в любовта следвай правилото на войната: „ Готви се за най-лошото, надявай се на най-доброто“!

Спри да се спираш. Всеки път си казваш „трябва да ремонтирам жилището си, да си допрочета книгата, да започна да тичам...“. И все си намираш оправдания. „Нямам време, уморена съм, прогнозата е лоша...“. Сериозно ли!?

Започни все от някъде. Всеки ден прави по едно малко, ново нещо. Не се ангажирай с другите, а със себе си.

Спри да се оплакваш. Сещаш ли се как всеки път, в който се съберете с приятелките ти темите клонят към: „Ох, моя мъж...“ или „Ох, защо нямам мъж“, или „работата ми това, децата онова, парите не ми стигат, май съм качила....“ Кажи си стига! Всеки път, когато се усетиш да мрънкаш, дори и само в мислите си, просто спри. Нищо не променяш. Дъвчеш едно и също и задръстваш съзнанието си с отпадък. И само да уточня, така не го рециклираш!

Развивай се. Стига си се крила в несигурностите си. Никой успял или велик човек не е роден такъв. Извървял е труден и трънлив път, за да стане успешен Някой.

Обогатявай се. Учи постоянно нови неща. Свързани с професията ти. Ако нямаш такава, избери си. И не само това. Можеш да инвестираш времето и енергията си във всякакви знания и умения. Готварство, градинарство, рисуване, изучаване на история на държава, за която преди не си и чувала. Ще се учудиш колко зареждащо действа това.

Контактувай! Колкото повече разширяваш своя социален кръг, толкова по-добре за личното ти развитие. Всеки един човек ще те научи на нещо ново. Запознавай се с хора от различни среди, сфери на интереси. Не е задължително да харесваш всички. Нито те теб. Но никога не знаеш кой може да се превърне в ценен съветник, пример, приятел и дори нещо повече...

Забавлявай се. Точно така. Възползвай се от всеки момент, в който можеш да изпиташ позитивна емоция. Пътувания. Преходи. Танци. Започни да се впускаш в нови приключения, предизвиквай се сама да преминеш отвъд границите, които цял живот си вярвала, че имаш.

Почивай си. Не се преуморявай както физически, така и психически и емоционално. Трябва да се грижиш за себе си преди всички останали. Точно така! Давай си време за почивка, сън, мързелуване. Време за себе си. Време, в което да се лекуваш, да си правиш обзор на събитията. Имаш нужда от това. Не пренебрегвай душевните си нужди и състояния. Бъди здрава и спокойна първо вътрешно.

И не на последно място
– Обичай. Обичай първо и най-много кого? Пак ще го кажа – своята прекрасна личност. После обичай и другите. Семейството си. Приятелите си. Домашния си любимец, цветето ти, което все не цъфти, както на съседката цветята. Може пък да разцъфти. Обичай ей така, небрежно, без да го отчиташ и без да искаш да ти отвърнат. И точно тогава ще започнат да ти отвръщат много, толкова много, че ще се изненадаш. Май си забравила как се прави? Прегръщай често, прави комплименти и дарявай свобода. Няма по-прекрасно усещане от това. А ти имаш в себе си много повече обич, отколкото предполагаш!

Може всичко това да ти се струва прозаично, но защо пък не опиташ? И ако ( или когато) забележиш промяната в себе си, на работа, в семейството си, във връзката си... няма нужда да ми благодариш! Важното е всички да се стремим да бъдем по-добри. А аз знам, че можем. Можеш и ти.



Автор: Наджин Расимова