На всички ни се е случвало да ходим на интервюта за работа. Някои минават прекрасно, други - просто добре, а трети - направо трагично. И, разбира се, вината невинаги е в нас. Но можем да се постараем малко повече, за да предотвратим евентуални нелепи ситуации, гафове и неприятни моменти.

Съобразете облеклото си с желаната от вас позиция. Ако професията е малко по-креативна и артистична, строгият костюм със сако и пола вероятно ще е неподходящ, особено ако интервюиращият ви е по дънки и тениска. И обратно - ако кандидатствате за позиция, изискваща официално облекло, ефирната рокличка ще бъде грешка.

Забравете за всякакви ултратесни блузи, поли и панталони - може да ви придават увереност и усещане, че сте секси, но е наистина малко вероятно да ви вземат насериозно, ако решите да впечатлите човека срещу себе си именно по този начин.

Прическата е важна, за да демонстрирате, че проявявате уважение към човека срещу себе си и самата ситуация. Това обаче не означава да прекарате часове при роден именит коафьор и след това да се окажете със сложен кок с японски пръчици за хранене, яйце от пъдпъдък и малка кошничка с изкуствен октопод в нея, нали така? Дори и в по-разчупените професии ярките цветни кичури не са идеални за интервю за работа.

Същото важи и за пиърсинги по ушите и лицето (на веждата, на носа, на устната...) - дори да сте с по-алтернативна визия, поне при кандидатстване за нова работа се разделете с тези аксесоари, рядко се гледа на тях с добро око.

Говорете бавно и ясно, като не избягвайте зрителния контакт. Това, разбира се, не значи да се втренчвате в събеседника си! Усмихвайте се спокойно и се дръжте уверено, но не самоуверено.

Ако ви предложат вода или кафе, а вие сте жадни или ви се пие кафе, не се притеснявайте да приемете поканата. Стеснителното "Не, не, благодаря" обикновено бива разчетено като неувереност. Това обаче съвсем не означава да кажете "Да", ако не сте жадни.

Подгответе се за един от най-коварните въпроси: защо сте напуснали предишната си работа. Отговорете спокойно и уверено, без да увъртате, но в никакъв случай не изказвайте лошо мнение на бивш началник или колеги - това определено не прави добро впечатление, защото съвсем логично интервюиращият може да заключи, че ако ви наеме, историята ще се повтори.

"Напишете си домашното" - предварително съберете информация за работното място, където кандидатствате, продуктите и услугите ѝ, имиджа ѝ, а защо не и за преките ѝ конкуренти. Това ще е ясен показател, че сте наистина заинтересувани от самата компания и свободното работно място.

В повечето случаи в края на интервюто ще ви бъде предоставена възможност да задавате въпроси, така че смело се възползвайте, като си подготвите предватително такива. Със сигурност искате да получите допълнителна информация за самата работа, а въпросите ви ще засвидетелстват очаквания от работодателя интерес към съответното работно място.

Не се притеснявайте да изтъкнете силните си страни, когато ви попитат. Скромността не е предимство. Когато ви попитат за слабите ви страни, опитайте се да ги опишете като предимства - споменете, че не сте изключително напористи (ако обаче кандидатствате например за репортерска позиция, това моментално отпада от недостатъците), че водите не особено динамичен начин на живот (това за тях ще означава, че не сте през вечер на парти, а след това - уморени и с махмурлук на работа) и всякакви подобни.

Четете още: Животът след 30 - край на вещоманията, здравей, тежък махмурлук!