Автор
Роси Кацарова

Как да направим добро първо впечатление

Независимо дали отивате на интервю за нова работа или излизате на първа среща с мъж, когото харесвате, е важно да направите добро първо впечатление.

Истината обаче е, че това е нелека задача и мнозина не знаят как точно да го постигнат. Ако и вие сте от тях, ето няколко лесни трикчета, които ще ви помогнат да спечелите човека насреща още от първите минути.

"Да" на позитивизма

Когато се запознаете с някого, опитайте се да сте по-усмихнати и лъчезарни. Ако от вас струи неподправен позитивизъм и не само сте усмихнати, но и се придържате към по-позитивни теми на разговор, това несъмнено няма как да остане незабелязано. Всички обичат ведрите хора.

Обърнете внимание на езика на тялото

Езикът на тялото ще ви разкрие пред другите, много преди вербално да се представите.

Когато разговаряте със събеседника си, избягвайте да кръстосвате ръцете и краката си. Това е отбранителна позиция и не прави добро впечатление. Свързва се с емоции като напрежение, нервност, страх. Опитайте се да отпуснете ръце. Така ще изглеждате по-приятелски настроени, по-отворени и другите ще се държат по този начин към вас.

Също така избягвайте да присвивате рамене. Това издава притеснителност и дискомфорт, показва, че се чувствате нервни. Отпуснете рамене назад и надолу – ще изглеждате по-сигурни и стойката ви ще стане по-привлекателна.

Зрителният контакт е от значение

Когато не поддържате зрителен контакт с човека, с когото общувате, това може да остави у него впечатление, че компанията му не ви е приятна. И обратното, прекаленото взиране в очите на събеседника ви може да го накара да се почувства неудобно.

Експертите в невербалната комуникация съветват да използвайте триъгълния метод за превключване на фокуса от очите към устата, който ще ви помогне да поддържате необходимия контакт с очите.

Слушайте събеседника си

Винаги следете внимателно всяка дума, която другият човек казва. По-късно може да използвате чутото, за да продължите комуникацията. Ако проявявате интерес към това, което другите говорят, те ще бъдат по-отворени и сговорчиви с вас.

Задавайте въпроси

Стресовите ситуации често могат да ви изнервят или да ви разсеят от това, което искате да кажете. Задаването на уместни въпроси обаче ще ви позволи да съберете мислите си и да насочите разговора в посоката, в която вие желаете.

Търсете допирни точки


Винаги се старайте да откривате общи черти между вас и събеседника си. Взаимните интереси могат не само да улеснят разговора с човека насреща, но и да го благоразположат към вас.

Проучване, проучване, проучване!

Преди да се запознаете с някого за първи път или да отидете на интервю за работа, е препоръчително да намерите повече информация за лицето или да направите някои проучвания за компанията, за която кандидатствате.

По този начин ще имате повече неща за обсъждане със събеседника си и ще може по-бързо да отговаряте на въпросите, отправени от интервюиращия ви.