Автор
Десислава Недева

Истинската история на една стюардеса, преследвана от духове

Днес ще ви представим едно момиче, което има смелостта да следва мечтите си. Тя е толкова мъничка и крехка на пръв поглед, но носи кураж и амбиция в сърцето си, които я отвеждат до неподозирани места и приключения.

Нейното име е Пламена, на 31 години, от град Пловдив. Малко преди да завърши бакалавърска степен в УНСС, тя вече има ясната представа с какво иска да се занимава, а именно – да бъде стюардеса. Като на шега кандидатства за интервю на Emirates Group и прекарва една година в Дубай като агент на летището, който помага с летищни формалности на пасажерите. Страстта й към летенето започва постепенно да нараства и малко след това се озовава на борда на самолетите на Etihad Airways - националния превозвач на ОАЕ. От нея разбираме, че стюардеса не се става лесно, но не е и непосилно трудно. Достатъчно е човек да има добър английски и да е в отлично физическо и психическо състояние. Интервютата за стюарди са много интензивни. Разделени са на 5, 6 или повече кръга и са с продължителност няколко дни. „На мен ми съобщиха добрата новина, че съм одобрена за позицията докато бях на работа по телефона. Много се зарадвах. Целият период с интервютата и прегледите отнема около 2-3 месеца“. - споделя Плами за емоцията от успешното представяне на конкурса.


Пламена на борда на Etihad Airways

Първият й полет е бил до Париж. И това, ако не е романтично начало. Още тогава тя има възможността да влезе в пилотската кабина, а за неин „късмет“ една жена припада, но тя самоотвержено помага на старши-стюардесите да върнат дамата в съзнание. Към края на полета всички поздравяват Плами за бързата и адекватна реакция и дори й подготвят малка шега с инсценирано счупване на ръка, което тях така развеселява, докато тя отново е в режим „спасителна акция“. Явно тестовете не свършват с успешното преминаване на интервюто за работа.

През годините, когато е била стюардеса, Пламена е преживяла няколко аварийни ситуации, които тя възприема като школа по трениране на духа и психиката. „Един от случите беше доста смущаващ. Малко преди да излетим, един от пасажерите получи гърч и започна да повръща огромно количество кръв. Имаме процедура за такива случаи. След като спряхме полета по указания ред, пасажерът беше изнесен от лекарски екип на количка. Трябваше да евакуираме всички останали и да сменим самолета. Процедурата беше дълга и изморителна. Имаше огромно закъснение и помня как се прибрах в хотела в Лондон след почти 15 часов работен ден. В такива случаи работата в екип и бързата реакция, трезвеното мислене и възможно най- голямо спокойствие са изключително важни“.

Безспорно пътуването и посещението на далечни и непознати места по света е свързано и с интересни истории, които вдигат адреналина и остават в съзнанието като скъпи спомени. Някои от тях обаче не са толкова приятни и спокойни, колкото си ги представяте. За един такъв случай Плами споделя: „Имах един странен случай в Мюнхен, Германия. В хотелската стая за първи път усетих дух. Съвсем сериозно, не се шегувам. До тогава не вярвах в подобни мистични изживявания. Малко преди да заспя нощните лампи започнаха да мигат, телевизорът се изключи. Беше ужасно. Опитах се отново да заспя, когато усетих как някой ми дърпа завивката и почувствах дъх и шепот в ухото. Само това не ми се беше случвало".

Всяка работа кире своите рискове и стресът от дългите полети е един от основните минуси на тази вълнуваща професия. Главният помощник на Плами в тези моменти е дългият сън, срещите с приятели и колеги, както и тренировките във фитнеса. Един от огромните плюсове обаче е посещението на незабравими кътчета от нашата планета. На въпроса коя е любимата й дестинация, тя отговаря скромно, че това е Австралия, но възможността да обиколи толкова много места по света й припомня само колко красива всъщност е природата на България.


Пламена в Австралия

Всички си мислят, че стюардесите са на борда, само за да сервират и обгрижват, а всъщност главната цел на екипажа е грижата за сигурността и безопасността на пасажерите от излитане до кацане и пълното изгасване на двигателите на самолета.

За съжаление тежките полети, хаотичният начин на живот и липсата на сън се отразяват зле върху здравето на Плами и тя започва често да страда от различни физически неразположения. „Бях стигнала до положение, в което бях болна в продължение на няколко месеца. Не минаваше и ден без лекарства, а гърлото ми беше непрекъснато възпалено поради сухата среда на борда. Реших, че плащам прекалено висока цена и здравето ми е по-важно от всичко“.

Четете още: 5 факта за мъжете, които ще ви удивят

И така Пламена прави своя категоричен избор да се откаже от мечтата си да бъде стюардеса и да се лиши от всички облаги, които тази професия може да предложи. Опитът в тази сфера й доказва, че всъщност вътрешно жеалае да създаде семейство и да се установи на едно място, което да чувства като свой дом. „Исках да наваксам всички пропуснати празници и моменти със семейството, които години наред пропусках и дори не осъзнавах, че ги има. Ценете тези моменти и ги изживявайте сякаш са за последно“!