Ето защо да изберете колелото като средство за придвижване

Времето е хубаво, все още не e ужасно горещо, а сутрин и привечер си е направо прохладно. Именно сега е моментът да избегнете стандартните изнервящи начини на транспорт и да заложите на любимия велосипед като средство за придвижване до работното място. Ето няколко причини защо си заслужава да го направите.

По-евтино е

Разбира се, че е! Колелото няма нужда от бензин, за него не се дупчат билетчета, не се плащат такси. Така че превозът с него е напълно безплатен. Изчислено е, че ако шофьорите в САЩ пътуват с колело само по 4 мили седмично, ще бъдат спестени 2 млрд. галона петрол на година или 7.3 млрд. долара. Това е само за година.

Ще поддържате добра форма

Оплаквате се, че нямате време за спорт? Ако карате колело до работа и обратно, това си е безплатна тренировка, при това доста добра. И е изключително грешно да се смята, че тренировката е само за крака - освен прасецът и бедрата, в тренировката се включват дупето и гърбът, а дори и ръцете и раменете (макар и наистина малко). В Копенхаген 68% от гражданите пътуват до работа с колело поне веднъж седмично, а 35% - всеки ден.

Държавите, в които ходенето пеша и карането на колело са разпространени дейности, имат много по-нисък процент на затлъстяване спрямо тези, в които автомобилите са предпочитаният транспорт. Американски учени изчисляват, че когато един средностатистически човек започне да се придвижва с колело, той отслабва с 5 кг само за първата година, без да полага каквито и да било други усилия.

Няма задръствания

С колелото няма да ви се налага да губите време и да се нервирате в задръствания. С колелото ще можете да минавате и по по-преки пътища и пешеходни зони, откъдето няма как да минете с автомобил.

Вредни газове?

Не се залъгвайте, че ще поглъщате повече вредни газове, отколкото ако сте с кола. Учени са установили, че велосипедистите не вдишват повече вредни вещества от хората вътре в автомобилите. Според някои дори вдишват по-малко, защото те карат в края на платното, а повечето вредни газове са концентрирани около центъра му. И, разбира се, препоръчваме ви да си вземете съответна маска за защита от вредните автомобилни емисии - продават се във всяка аптека и са лесни за употреба. Пък и е много вероятно част от маршрута ви до работа да минава през парк, където въздухът е изключително по-чист.

Ще избегнете блъсканицата в градския транспорт

Изследване на университета в Нотингам показва, че хората, които редовно използват градски транспорт, имат с 6 пъти по-голяма вероятност да прихванат респираторни заболявания, тъй като вероятността да ви заразят в претъпкания автобус е много голяма. И само ще споменем за неудобството от 200 човека, опитващи се да влязат в пространство за 100, като поне половината са потни, некъпани, кашлящи, кихащи, нагли и неприятни...

Предпазва от остеопороза

Доказано е, че с напредване на възрастта при жените се увеличава рискът от развиване на остеопороза. Шведски учени установиха, че редовното ходене пеша или каране на колело намаляват риска от коварната болест.

Не се притеснявате за паркиране

Трябва ви само верига и може да оставите колелото си почти навсякъде. А и вече в много офиси е предвидено пространство за съвсем безплатно паркиране на велосипеди.

Помага срещу стреса

Аеробните спортове доказано подобряват настроението. Може би първите няколко пъти пътуването ще ви се стори прекалено изморително, но след това, когато влезете в ритъм, ще ви бъде приятно да карате до работа. Като махнем и стреса покрай задръстванията и търсенето на място на паркиране – колелото ще ви направи по-спокойни и щастливи.

Четете още: Как да бъдете добър служител в работата си