Автор
Антония Михайлова

Еманципираните принцеси на Ориента

Техният живот е много по-вълнуващ, приказен и интересен дори и от този на европейските принцеси. Те са красиви като богини. Харизматични и много богати. Те са любимките и най-влиятелните жени в Арабския свят. Представяме на вниманието ви съвременните принцеси и кралици, които са еманципирани, властни и независими. Вижте някои от тях:

Кралица Фатима Кулсум - диамантената владетелка на Близкия Изток



Саудитска Арабия е една от мюсюлманските държави, в които ислямските традиции се спазват най-строго. Затова и една от принцесите на тази страна, носи хиджаб, окичен обаче с перли и скъпоценни камъни. Името й е Фатима Кулсум Зоар Годабари, една от съпругите на покойния крал Абдула. Тя е известна като една от най-красивите жени на Изтока. Сред нейните притежания е и безцветен диамант с крушовидна форма и тегло 100.1 карата на стойност 16,5 милиона долара. Наричат я още "Диамантената владетелка на Близкия изток".

Принцеса Амира ат-Талил - принцесата бунтар

Принцесата бунтар - Амира ат- Талил



Намираме се все още в пределите на Саудитска Арабия. Колкото и непоклатима в своите ислямски традиции да е тази страна, и там се раждат принцеси с бунтарски дух. Една от тях е Амира ат- Талил, съпругата на саудитския принц Ал Уалид бин Талал. Kpacaвицaтa c мacлинeни oчи и мaтoвa ĸoжa e извecтнa по света ĸaтo един от най-яpocтните бopци зa пpaвaтa нa жeнитe, както и c oтĸaзa cи дa нocи тpaдициoннo иcлямcĸo oблeĸлo зa cмeтĸa нa eвpoпeйcĸия cтил. Нейният съпруг е основен инвеститор в редица технологични компании, включително Twitter. Той притежава акции в News Corp, Apple, Motorola и няколко други компании. Двойката отдавна доби популярност като най-прогресивната в саудитското кралско семейство. В допълнение той заема 26-о място в списъка на най-богатите хора в света.

Кралица Рания – музата на Джорджо Армани



Светът я обожава. Кралица Рания е емблема на женствеността и арабската хубост. Съпругата на краля на Йордания - Абдула II, през 2003 г. стана кралица на елегантността според британското списание Hello, задминавайки по чар лица като Катрин Зита-Джоунс и Никол Кидман. След едно нейно посещение в болница за сексуално насилвани деца в "Бронкс" журналистите са категорични – тя е кралицата на света. Рания е символ на прогресивна и еманципирана арабска жена. Известна с подкрепата си спрямо организациите за защита на правата на човека, кралица Рания е и отявлен борец за правата на жените в Арабския свят. В гардероба си съчетава елементи на ислямската рокля и европейски стил, а Джорджо Армани я обявява за своята най-голяма муза. Кралица Рания не се появява на короновани приеми или обществени важни събития без бляскава тиара в косите си. Една от най-известните е диадемата, създадена по поръчка от френската къща Cartier. След трагичната смърт на кралицата в самолетна катастрофа през 1977 г., диадемата се предава в ръцете на дъщеря ѝ, принцеса Ая, която пък я продава на кралица Рания.

Принцеса Ая - повелителката на конете



Принцеса Ая - сестрата на краля на Йордания и съпруга на премиера на Обединените арабски емирства и шейх на Дубай Мухамед бен Рашид ал Мактум, внася много колорит и светски дух в страната си. Завършила Оксфорд и владееща четири езика, принцеса Ая започва да разгръща сериозна благотворителна дейност, участвайки активно в обществения живот в Йордания. Днес тя ръководи International Humanitarian City – най-големият център в света за оказване на помощ в извънредни ситуации, и е посланик на мира на ООН. Работи с Бан Ки-мун и Кофи Анан. Любимите й животни са конете. Тя е първата жена в арабския свят, взела участие в Международния шампионат по конен спорт.

Шейха Моза - Сивият кардинал на Персийския залив

Най-влиятелната жена в арабския свят: Моза ал Тани

Шейха Моза е втората и най-влиятелна от трите съпруги на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, който беше емир на Катар от 1995 г. до средата на 2013 г. Новият емир на Катар е четвъртият син на предишния емир, който абдикира. Майка на седем деца, шейха Моза е една от най-стилните, елегантни и харизматични фигури в арабския свят. Освен че не крие лицето си под хиджаб или бурка, тя има пълната свобода да се намесва в политическия и социалния живот на Катар. Нейна запазена марка е тюрбанът, който покрива красиво главата й. Наричат стила й дързък, смел и безкомпромисен.

С бъдещия шейх Моза се запознава на 19-годишна възраст. Учи психология в университета в Катар, а след това – в престижни американски университети. Жени се за шейха, като през първите години от брачния им живот Моза е наречена "Сивият кардинал" на Персийския залив. До 1995 г. Катар не е много развита държава. След това обаче тя се превръща в една от най-силните страни в целия арабски свят. Причината за това е безкръвният преврат, който прави съпругът на Моза същата година, след което поема властта в страната след свалянето на баща му. Благодарение на петролния и газовия сектор превратът получава подкрепата на англо-саксонския свят. Шейха Моза се посвещава на хуманитарни и благотворителни програми и непрекъснато се появява в обществото в зашеметяващи тоалети от водещите в света модни къщи. Тя оглавява катарския Фонд за образование, науки и обществено развитие, президент е на Висшия съвет по въпросите на семейството и е вицепрезидент на Висшия съвет по образованието, специален пратеник на ЮНЕСКО. Всичко това и отрежда място в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света.

Лала Салма Бенани - червенокосата благодетелка на Мароко



Съпругата на краля на Мароко Мохамед VI – принцеса Салма Бенани, често е наричана лейди Даяна на арабския свят. Тя дори носи титлата "лала", която е еквивалент на „лейди“. Пленен от чара на червенокосата хубавица, мароканският крал дава обет за моногамност, който спазва и до днес. Благородното й излъчване и добрина я превръщат във всенародна любимка. Лала Салма е известна със страстта си към традиционните тоалети, които я приближават до визията на истинските принцеси от приказките. Салма е инженер по информационни технологии. Тя сключва брак с мароканския крал Мохамед VI през 2002 г. В този ден в двореца в Рабат се женят още 200 марокански двойки. Кралицата е известна с активното си участие в организации, защитаващи правата на жените. Сред останалите й приоритети са грижите й за сираците и болните деца.