Автор
Роси Кацарова

Дамите, които станаха жертви на насилие

Преди дни обществеността бе потресена от жестока проява на агресия спрямо Сани Алекса. Участничката от първия сезон на музикалното риалити Х-factor бе жестоко пребита от гаджето си швед. Злощастната случка предизвика вълна от коментари и отново повдигна темата за насилието над жени.

Макар че сочим с пръст мюсюлманите заради отношението им към дамите и твърдим, че живеем в модерно общество, което предоставя равни права на мъжете и жените, истината е, че статистиката сочи, че всяка трета жена на Стария континент е жертва на домашно насилие.

В България официално процентът на малтретираните жени е по-малък – 23% (всяка четвърта представителка на нежния пол). Според мнозина обаче причината за тези данни е, че много от нашенките за разлика от европейките се боят да сигнализират за случилото се, защото не вярват, че отговорните институции ще предприемат необходимите мерки.

Домашното насилие не е феномен, с който се сблъскват само жени от малцинствата. Жертви на сексуален, физически и психически тормоз от страна на половинките си стават и богатите и известни дами от света на българския и световен шоубизнес.

Красивата актриса Яна Маринова е една от бг звездите, за които се твърди, че са пострадали от насилие. В тийнейджърските си години тя излиза с мъж, който често я бие и дори при нейн опит да избяга от него я прострелва в крака, разкриват от pik.bg. Преди няколко години актрисата разказа за травмиращия епизод от живота си.



От медията твърдят, че сред другите родни дами, които са страдали от физически тормоз от страна на половинките си, е Марта Вачкова. Тя е била тормозена от бившия си съпруг, с когото е живяла близо 10 години.

Моделът и ТВ водеща Катрин Вачева също е от известните българки жертва на физическо посегателство. Красавицата бе жестоко малтретирана от нападателя на ЦСКА Орлин Орлинов, в резултат на което носът ѝ бе счупен и освен това получи мозъчно сътресение и множество охлузвания.

Впоследствие нападателят на Катрин бе осъден на 1.5 години условна присъда с 3 годии изпитателен срок.

Сред световните величия, пострадали от домашно насилие, е Тина Търнър. Певицата е малтретирана от бившия си съпруг, който е пристрастен към наркотиците и алкохола през целия им съвместен живот. Двамата се женят, когато Тина е едва на 18, и се развеждат 16 години по-късно.



Кейт Мос също призна неотадвна, че е била малтретирана от бившия си възлюбен Пийт Дохърти. Двамата бяха заедно в продължение на три бурни години, през които Дохърти бе силно подвластен на наркотиците. В резултат на неспирните скандали помежду им, двамата се разделиха, непосредствено преди да се заемат с плановете си около предстоящата им сватба.



Бившият съпруг на Ейми Уайнхаус - Блейк Филдър, разкрива пред певицата света на наркотиците и алкохола. Освен това той многократно упражнява физически тормоз над покойната Ейми.



Преди да се влюби в настоящата си изгора Кание Уест, Ким Кардашиян е омъжена за Деймън от 2000 до 2004 г. Едва през 2010 г. тя се осмелява за първи път да проговори за отношенията си с музикалния продуцент. Според съдебните документи по развода Деймън е малтретирал жена си физически и морално, удрял я е по лицето, хвърлял я и често я оставял цялата в синини.



Едва ли някой е забравил кадрите на посиненото лице на Риана, пребита от Крис Браун, с когото излизаше няколко месеца през далечната 2008 година.



Бившата съпруга на Майк Тайсън - Робин Гивънс, разкрива, че по време на едногодишния си брак с боксьора е била изнасилвана и бита от него.



Уитни Хюстън също бе от звездните дами, малтретирани от половинките си. Съпругът ѝ Боби Браун дори бе обвинен за побой над певицата през 1997 г., въпреки че и двамата отричат да е имало насилие.



Както става ясно, никоя жена не е застрахована срещу подобно посегателство. Но, дами, ако сте жертва на подобно отношение, не се залъгвайте, че е нормално, никога не се отказвайте да търсите правата си и начин да се събудите от кошмара, в който се намирате. Потърсете хора, които да ви помогнат и не забравяйте, че това, което не те убива, те прави по-силен.