Автор
Woman.bg

Да си пристрастен към лайковете - епидемията на новото време

Замисляли ли сте се какво ни причиняват социалните мрежи и какво централно място в живота ни заемат те? Колко често излизате навън с приятели и пропускате да споделите пост във Фейсбук къде се намерите, придружен от селфи, на което позирате под точно определен ъгъл? Сигурни сме, че не е често, защото това е една от епидемиите на нашето време – очакването на одобрение от стотиците познати и непознати, които се подвизават в категорията „приятели“, под формата на лайкове (които вече включват и цяла палитра от емоции). За съжаление ние се интересуваме все повече от известията, които ни показват колко коментара и колко лайка сме събрали от поредния си пост, отколкото от приятната обстановка и хората, с които сме в момента. Заинтригувани сме от действия, които не носят никакво значение, а ние им посвещаваме почти цялото си време. Много от нас дори не биха могли да си представят нито ден без Фейсбук, Инстаграм или Туитър.

Как лайковете и търсенето на одобрение по неестествен и дори комичен път съсипват психическото ни здраве?

Лайковете в социалните мрежи са като наркотиците – първият път може би е малко странен и дори по-срамежливите се притесняват, но щом останем приятно изненадани от неочаквано високия интерес, се пристрастяваме все повече към приятното чувство да бъдем харесвани. Постепенно търсенето на лайкове става толкова маниакално, че при някои се превръща в непреодолима необходимост. Не намирате ли това за изкуствено развит егоцентризъм?



Според психолози приятното чувството, когато видим нов лайк под снимката си, е свързано с отделянето на хормона допамин. Колкото повече харесвания получаваме, толкова по-голяма нужда имаме от тях. Доказано е, че изпитваме същото чувство, когато консумираме шоколад и когато получаваме пари.

Как да преценим, че е време да си вземем почивка от публикуването на постове и снимки в социалните мрежи?

Някои хора изтриват част от снимките и постовете си, защото не се радват на достатъчно популярност и не са доволни от цифрата, показваща броя на лайковете. Това е притеснителна констатация и ако сте сред тези потребители е добре да се замислите дали реалният ви живот не е станал жертва на интернет суетата. Всъщност много често броят на лайковете не е свързан с качеството и красивото съдържание на снимката. Истината е, че никой не се интересува толкова много от селфитата ви и как изглежда косата ви на тях. Време е да повярвате повече в огледалото и собствената си самооценка, отколкото в мнението на тези, които виждат снимките ви. Именно манията по лайковете е причина за ниското самочувствие и дори за депресивните състояния при някои хора. Но дори и чуждото мнение да е толкова съществено, то допитайте се до близките си, на които можете да разчитате, че ще ви кажат истината. Всеки обича да бъде харесван, но колкото по-скоро осъзнаем, че реалността няма нищо общо с броя на лайковете в социалните мрежи, толкова по-щастливи и свободни ще се чувстваме.



Преди две години американският комедиант Зак Брусард прави интересен и много показателен експеримент, който доказва липсата на смисъл в лайковете. Известният артист заснема видеоклип, на който предлага брак на красив модел, когото наема специално за експеримента. Само няколко минути след публикуването на клипа във Фейсбук, Зак получава стотици лайкове и поздравления под формата на коментари, но никой от неговите „приятели“ така и не забелязва, че жената на видеоклипа не е дългогодишната му приятелка. И така лишеното от смисъл лайкване води до развиване на нарцисизъм у тези, които отказват да приемат, че социалните мрежи нямат нищо общо с реалността. Също така множеството преработени снимки, представени за истински и спонтанни кадри, засилват все повече стремежа ни да бъдем безупречни.

Според специалисти ниското самочувствие, което е провокирано от желанието ни за сравнение с другите, често води до тежки депресивни състояния. Затова в момента, в който престоят в социалните мрежи започне да ви натъжава, е най-добре да си вземете кратка почивка. Ще бъдете повече от очаровани от живота навън.

Четете още: 9 тайни, които не бива да споделяте дори с най-добрата си приятелка