Както всички знаем, в съвременния консуматорски свят трябва да притежаваме разменната валута - парите. А те в нормалното битие се набавят чрез работа. Така че е ясно: трябва да работим. Важно е обаче и да харесваме това, с което се занимаваме. Ето кои са най-базовите причини да изберем конкретна работа или да се задържим на нея за по-дълго време.

Естеството
Не подреждаме елементите под определен ред, но естеството на работата ви е, разбира се, на първо място. Ако не ви харесва деймостъа, с която се занимавате, винаги можете да смените работното място. Но значително по-важно е да работите в сферата, която смятате за подходяща за вас и тази, която ще ви носи удовлетворение.

Четете още: Подсъзнанието има какво да ви каже. Вижте как

Екипът

Има музикални групи, които са велики заради целия екип - точно този вокалист, този барабанист, този басист, този китарист... Така е и в наистина добрите работни екипи. Защото човек-оркестър всъщност няма и не трябва да има. Необходими са не само точните професионалисти, но и личности, които да се уважават и да си пасват, за да се случва качествен и ползотворен работен процес. Имайте предвид - много рядко това се случва за няколко дни, необходими са време и усилия от всички страни, търпение и професионализъм. И понякога магията се случва, а когато стане, със сигурност ще го усетите и ще се стараете да не го изгубите.



Ръководството

Някои работни позиции изискват честа комуникация с шефовете, а други - не. Важно е обаче, дори много важно, да се разбирате поне с прекия си началник, а и не само. Да, ясно е, че надали има много хора, които боготворят началниците си, но е абсолютно достатъчно да сте в добри професионални отношения - те да оценяват правилно вашата работа (финансово и не само!), а вие да сте доволни от възможността да работите с/за тях. Понякога така дори се раждат приятелства или професионални партньорства, които могат да са ви адски полезни в бъдеще.

Заплатата

Въпреки че сме го поставили чак тук, заплащането е изключително важен фактор. Започнахме именно с това - за консумацията на стоки и услуги се нуждаете от пари и това е ясно на всички. Хубаво е да си направите сметка каква е оптималната заплата и каква - минималната, която ви устройва. Всяка от нас свиква на определен стил на живот и не става въпрос за глезене, а за неща, които заслужаваме и от които имаме нужда. И ако паричният еквивалент на заработеното с труд ни е окей, ясно е, че ще отиваме с удоволствие на работа и ще се стараем да сме по-добри в това, което правим. И то с усмивка.

автор: Благовеста Дамянова

Четете още: Рецептата за дълголетие: добър ген и много яйца