Ако се питате "Добре, как може ставането сутрин да е неуспешно?!", просто се сетете за всички сутрини, в които сте се будили недоспали, с нележание и кошмарно настроение, а след това сте закъснели за работа. Е, затова тук сме ви събрали няколко иначе съвсем логични съвета, но които при спазване могат да променят сутрините, а така и живота ви.

Избягвайте кофеина

Знаем, че знаете. Знаем обаче и че невинаги спазвате това правило. Приемането на кофеин шест часа преди лягане пречи точно толкова на съня, колкото и приемането на кофеин три часа преди лягане. Ако излезете привечер с приятелки "на кафе", нека кафето бъде заместено с вода или фреш.

Ограничете използването на технологии преди лягане

"Спалнята ви трябва да е запазено място за спане, секс и нищо друго," твърдят специалисти. Използвайте телефона си само за аларма сутрин, а не за средство за приспиване, което да се изразява в час цъкане из социалните мрежи.

Приготвяйте се психически преди лягане

Д-р Джеф Гройнс (дългогодишен психотерапевт) пише в блога си, че човек трябва да взема решения преди лягане, защото не може да се доверява на мозъка си сутрин. "Измореният човек, който снуузва алармата сутрин, не е същият трезво-мислещ човек, който е нагласил алармата предната вечер. Когато осъзнах, че ранното ставане е битка, която се води на два фронта, всичко се промени. Ние трябва да подготвяме тялото си, но трябва някакси да излъжем и сънливото си съзнание", твърди д-р Гройнс, като пояснява, че ако се настроим, че трябва да станем в определен час, след време вътрешният ни часовник ще ни буди с почти идеална точност тогава.

Не натискайте снууз бутона

Да, стигнахме до този момент... Може да е изкушаващо да натиснете снууз бутона, за да поспите още няколко минути, но това всъщност не ви помага, категорични са специалистите. Това е така, защото в тези допълнителни 15-20 минути сънят няма да е качествен и може дори да се чувствате още по-изморени, когато алармата зазвъни отново. А с натискането на снууз бутона може да си формирате и навик и колкото повече го правите, толкова по-вероятно е да го правите в бъдеще. Може да държите алармата си далеч от леглото, така че да не се налага да ставате, за да я изключите.

Намерете си аларма, която не ви прави гневни

Сет Симондс от Lifehack съветва да се експериментира, за да се установи емпирично какво ви действа най-добре. Светлина, звук, миризма, температура или дори някакво изобретение, което излива вода върху вас, може да са по-приятни от вашата аларма. А най-лесно е с принципа проба-грешка да установите коя е най-подходящата мелодия за събуждане - да е достатъчно динамична, за да не проспите алармата, но да не ви докарва излишен стрес.

Създайте си някаква програма, която изпълнявате всяка сутрин

Трябва да раздвижите кръвта си сутрин, след като се събудите. Независимо дали това ще стане чрез разтягане, скачане на въже или разходка до близкото кафене, "трябва да раздвижите кръвта си и да прогоните съня от главата си," твърдят специалистите. Каквото и да решите да правите, помнете, че това, което правите през деня, ще влияе на съня ви през нощта, така че престанете да се наказвате с лоши хранителни навици за вечеря и с неприятни емоционални взаимоотношения, които да ви преследват и в съня после.

Четете още: Няколко фън шуй предмета за офиса и дома ви