Има една доста популярна история за това как знаменитият крал на модата Пол Поаре спрял веднъж на улицата в Париж Коко Шанел и презрително се вторачил в шокиращо простата й пола, предшественица на култовата малка черна рокля.

"За кого носите траур, мадмоазел?", насмешливо се поинтересувал мъжът, който гиздел дамите с водопади от кадифе а-ла Бел Епок. "За вас, монсеньор", последвал унищожителният отговор.

И действително, тази крехка мъничка жена практически единствена е успяла да сътвори това, което днес наричаме съвременна мода, пише руското издание "Аргументи и факти".

УРОК 1: "Успехът често се постига от тези, които не подозират, че могат да се провалят".

Скоро една приятелка ми разказа, че Коко Шанел не е готвила. Тя просто се е съсредоточила върху това, което действително е обичала да прави и което й се е получавало добре - създаването на луксозна марка. Оставила кулинарията на тези, които имали талант за нея.

УРОК 2: "Не харесвам храната, която по-късно те издава, че си ял от нея".

Въпреки че Шанел често обядвала с богати и известни представители на висшите кръгове в Европа, нейният вкус се отличавал с простота, когато оставала сама в своята вила на френската Ривиера.

За обяд обикновено хапвала печен картоф или пюре от кестени. На готвача било строго забранено да използва лук при готвенето. "Не обичам храната, която по-късно те издава, че си ял от нея", казвала дизайнерката.

В своята книга "Цветовете на войната" Линди Вудхед е описала пикник, устроен от Елена Рубинщайн и Елизабет Арден, на който била поканена и Коко. Авторката разказва, че тя имала ексцентричен вкус към храната и не понасяла миризмата на пикантни ястия. От аромата на печени ребърца, лютив сос и лук й ставало зле.

УРОК 3: "Луксът трябва да е удобен, в противен случай не е лукс".

Концепцията на малката черна рокля е била подарък на Шанел към жените от цял свят. "Модерен е този цвят, който ви отива", обяснявала тя. Преди Шанел черното се считало за цвят на траура, но създадения от нея силует, използваните тъкани, - коприна, тюл, дантела; дължината малко под коляното, а също и фактът, че тази рокля прави всяка фигура по-стройна, я поставила над времето и модата.

УРОК 4: "Винаги използвайте парфюм".

Две знаменити изказвания на Шанел говорят сами за себе си: "Жена, която не използва парфюм, няма бъдеще" и "Къде трябва да се парфюмирате? Там, където ви се иска да ви целуват".

Когато химикът, работещ за Шанел, създал нейната марка парфюм, се получил неприличащ на никой друг устойчив аромат, който бил поставен в квадратен флакон, по-скоро характерен за мъжки парфюм. Нарекли го Chanel No.5 – числото, станало щастливо за Коко.

УРОК 5: "В мъжките обятия бих искала да тежа не повече от перце".

Шанел не е била вегетарианка, но със сигурност можем да твърдим, че не би тръгнала да се храни с Биг Мак, макар навярно да би била неговата най-елегантно облечена купувачка. Тя обожавала шампанско, горещ шоколад, който пиела в кафе Chez Angelina на Рю де Риволи в Париж, сирене, крекери. Стараела се всекидневно да се храни с хайвер и да пие червено вино, за да остане млада и красива.

Шанел смятала, че когато се намира в мъжки обятия, жената не бива да тежи повече от перце. В залеза на живота си Шанел била убедена, че в Париж има доста повече пълни жени, отколкото е необходимо.

"Най-главното е да не се яде", казала тя веднъж на фотограф в едно от модните списания. "Противно ми е да виждам количеството храна, което французите изяждат".

Източник: plovdivweek.com